Вилям Ван ден Берг и Валентин Четрафилов дават къщи за подслон на украински бежанци в Делчево

До 2-3 дни в гоцеделчевското село Делчево ще бъдат настанени 46 украински бежанци – 17 жени и 29 деца. Те ще заживеят в две къщи за гости, изградени през последните години в населеното място, което привлича много туристи със запазените си възрожденски постройки и невероятната природа край него.

Едната къща има пет стаи, тя е собственост на холандеца Вилям Ван ден Берг, бивш фармацевт и настоящ енолог и пчелар. Той закупи преди години 5 къщи, които реновира, за да развива в тях селски туризъм. Наскоро продаде три от тях, но две остави за себе си. Другата сграда е на известния местен хотелиер Валентин Четрафилов. В нея има 10 отделни помещения, в които ще заживеят майки с децата си.

„Хората, които ще настаним тук, тръгват утре от украинската граница. Очакваме ги, няма да има проблем с посрещането им. Местните жители нямат нищо против, готови са да помогнат и те. Предстои с кметовете на другите населени места в община Гоце Делчев да организираме кампания, с която да осигурим храна и средства за нашите гости, които бягат от ужаса на войната”, сподели днес за Илинден Прес кметският наместник на Делчево – Иван Панайотов.

Той разкри, че скоро в селото ще дойдат и представители на държавните институции, за да се обсъди ситуацията и всичко с издръжката на украинските майки и деца да се уреди.

Село Делчево се намира в Южен Пирин, то е на 1050 метра надморска височина. Голяма част от жилищните сгради са строени през 19-и и в началото на миналия век от местни майстори, а днес омайват всеки, който ги зърне.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене