Празник на пчелите в Разлог

Днес в НУ „Яне Сандански”, гр. Разлог отпразнуваха Световният ден на пчелата. Денят се отбелязва от 2018 г. и е одобрен от Общото събрание на ООН на 20 декември 2017 г. с цел да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели.

НУ „Яне Сандански“, гр. Разлог е единственото училище в България, което отглежда пчели и притежава „апископ” – френски уред за отглеждане и изучаване на пчелите. За отбелязване на празника в училището се проведоха многобройни прояви. В седмицата на отворените врати групите от детските градини в града посетиха училището и се запознаха с живота на пчелите, които отглеждаме.

Осъзнавайки важността и значимостта на пчелите и тяхната роля за планетата Земя и за популяризиране на тази ѝ роля, а също и за да постави пчелата в една необичайна ситуация – като обект на творчество и вдъхновение за малките таланти, училището организира Детския конкурс за рисунка, плакат, апликация, стихотворение, съчинение и инициативи на тема: „Пчелите, Децата и Земята“.

На днешния празник в центъра на града бяха показани най-добрите творби от 120 участника от цялата страна в конкурса. Организиран бе базар с пчелни продукти, с цел събраните средства, да се използват за създаване на медоносна градина в двора на училището, за да осигурим храна за пчелите.

Празникът бе отбелязан с много песни и танци, с пъстроцветни костюми, много музика и веселие.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене