Денков: Мястото на НИМХ е там, където се използва неговата експертиза

Системното място на Националния институт по метеорология и хидрология е там, където се използва неговата експертиза. Това е преди всичко, но не само Министерството на околната среда и водите. Това заяви образователният министър Николай Денков по повод предложението за прехвърлянето на НИМХ от МОН към МОСВ с проектозакона за държавния бюджет за 2022.

Според министър Денков, Институтът по метеорология може да бъде към Екоминистерството или към Министерския съвет. Към МОН няма нито един специализиран научен институт, допълни той.

Искането за прехвърляне на НИМХ към МОСВ стартира с писмо на бившия екоминистър Асен Личев от юли миналата година, уточни Денков. Той отрече между него и Института да има конфликт и увери, че „това, че един институт е под едно или друго министерство, по никакъв начин не променя неговата възможност да кандидатства за научни проекти“.

Просветният министър отбеляза, че няма забележки към работата на института и отбеляза, че „всички виждаме, че те са много активни, използваме техните резултати“.

Денков изрази готовност да проведе разговори с представители на института като темата ще се обсъжда и в Министерския съвет.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене