Това е човекът работил за марки като Chloe, Fendi и Chanel, дължащи огромната си популярност основно на неговата работа.

Главният дизайнер на БНТ: Благодарение на Бертрам Ролман се запознах с КАРЛ ЛАГЕРФЕЛД!

„Витаеща в облаците, летяща на балон, невъобразимо рошава, изтънчено нисичка, несравнима ентусиастка и огромна мечтателка!“ – това е моят авто портрет.

Топ Преса ви представя Ина Асса е възпитана в арт семейството на известния български художник Греди Асса и Жана Дамянова-Асса – философ, културолог и преводач. Завършва едно от най-престижните училища за мода – ESMOD International в Париж. Впоследствие специализира в Central Saint Martin’s School of Art & Design в Лондон.

Франция

Ина Асса започва кариерата си във столицата на модата, Париж, в студиото на Paco Rabanne, където създава аксесоари за колекциите на марката под ръководството на Patrick Robinson. След Paco Rabanne, Ина Асса за кратко работи за италианската модна къща за мъжки костюми Francesco Smalto. Тя прави обувките и ботите на втората линия, Smalto By под ръководството на Franck Boclet. Продължава своя творчески път в студиото „Аксесоари“ на Givenchy, където рисува ръчно копринени шалове за няколко колекции и създава известни дизайни за марката. След две години се отправя към ново предизвикателство – работи заедно с дизайнера на аксесоари и обувки Sidonie Larizzi, известна като ментор на Christian Louboutin и Laurence Dacade (дизайнер на аксесоарите Chanel). Заедно създават едни от най-рафинираните колекции аксесоари за Elie Saab.

България

След завръщането си от Франция, през 2012 г. Ина Асса е избрана за Главен дизайнер на БНТ. Паралелно с това, научена да работи до късно през нощта, създава част от дрехите на българската марка за дамски облекла „Credo”. Освен класическата колекция, тя прави и своя, по-младежка линия „Mademoiselle Credo by Ina Assa“ в романтично делови стил, ярки цветове, ефирни естествени материи и мирис на френски шик.

БЛАГОДАРЕНИЕ НА БЕРТРАМ РОЛМАН УСПЯХ ДА СЕ СРЕЩНА С  С КАРЛ ЛАГЕРФЕЛД

Имах честта да го срещна съвсем случайно. Световно известен факт е, че обичаше да ходи в популярната книжарница Colette и да придобива всякакви книги – инспирации за колекции. А направо шокиращ е фактът, че в личната си библиотека е имал близо 300 хиляди тома!!!

Засякох го там по време на седмицата на модата през лятото на 2004 г. Благодарение на стажа ми в агенцията за тенденции Seasons, имах покани за почти всички ревюта. Беше наистина страхотно! Благодарна съм на господин Бертрам Ролман, който ме покани за този стаж. Господин Ролман е голямо име в модата и от години е позиционирал производството си в България и по специално град Гоце Делчев. Така аз, току-що завършила първа година, бях на най-интересните ревюта. Спомням си много добре, че се бях постарала този ден да изглеждам екстравагантно – с кожено яке и доста откачен панталон. Тотално изгубих дар слово като видях Карл Лагерфелд. Не посмях да го доближа, за сметка на това той приближи и каза – „Готино яке!“ Бях толкова щастлива, че въобще ме е забелязал и че ми каза каквото и да било. Якето беше сиво-черно, силно вталено, със срязвания около рамото и със сребърен цип. За моите тогавашни разбирания беше капиталовложение. В момента, в който и той го оцени, стойността му за мен нарасна десетократно!

Сигурна съм, че името Карл Лагерфелд предизвиква възхищение у всеки човек, но не знам дали си представяте какво означава този ЧОВЕК за един изпълнен с ентусиазъм млад дизайнер, правещ първи крачки в света на голямата мода? Няма такава дума, която да отразява 100% чувството, което изпитвам към него. За мен той е ИДОЛ, ИКОНА, БОЖЕСТВЕН ТАЛАНТ!

Това е човекът работил за марки като Chloe, Fendi и Chanel, дължащи огромната си популярност основно на неговата работа. Той успява да съхрани най-доброто от тях, но и да добави своя уникален почерк и да ги въздигне до ненадминати висоти. Успява междувременно да създаде и своя марка, ползваща се с не по-малка популярност.

Но той е не само дизайнер, той е и фотограф, и парфюмерист, издава няколко книги, преподава мода в качеството си на професор във Виенския университет за приложни изкуства! През юни 2010 година работи в сатиричното списание Eulenspiegel в като карикатурист! Отново през 2010 за един ден заема длъжността главен редактор на френския ежедневник Libération! През 2013-та Карл Лагерфелд разработва издание на ежедневника Die Welt със собствени фотографии, текстове и цветни илюстрации! От 2013 г. политическите му карикатури редовно се публикуват в германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung. Снима се и в киното! През 1973 година участва във филма на Анди Уорхол „Любов“, по късно като камео във филмите „Дубльорът“ и „Маминото синче“. През 2013 г. той режисира късометражния филм „Имало едно време …“ в Cité du Cinéma, Saint-Denis, от Люк Бесон, с участието на Кийра Найтли в ролята на Коко Шанел и Клотилда Хесме като нейната леля, Адриен Шанел.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене