Уикенд: Бащата на Райко Кръвта остава инвалид

Васил Василев - бай Васо

Пернишкият гангстер Васил Василев – Бай Васо, арестуван и обвинен преди година като тартор на бандата за убийства „Килърите 3“, рискува да остане инвалид до края на дните си. Това обяви адвокатът на 71-годишния разбойник, според когото бащата на митичния мафиот Райко Кръвта вече не може да ходи и се придвижва с патерица в следствения арест на „Майор Векилски“.

Бай Васо Златаря, както е известен в Перник и в региона таткото на застреляния през 2005 година Райко Арарски – Кръвта, е обвиняем като поръчител на 3 знакови екзекуции на местни разбойници.

Според прокуратурата свирепият дядо е разпоредил убийствата на Теодор Неофитов -Ханс, Кръстьо Кръстев -Кръстето и Бойко Славчев – Врачанеца, ликвидирани в периода 2006-2010 година. Бандата на Бай Васо е подозирана за още няколко поръчкови разстрела, които обаче останаха извън обвинителния акт заради мистериозното бягство от затвора на един от основните свидетели срещу „Килърите 3“ – осъдения за друго убийство Шатката.

Вече повече от година бащата на Райко Кръвта обитава мрачна и влажна килия на „Майор Векилски“, а лошите условия на зандана са предизвикали фатални последици за дългогодишния му диабет. „Васил не може да ходи, краката му са целите в рани и са подути като балони. На всичкото отгоре надзирателите от следствения арест умишлено не му доставят необходимите лекарства, за да го пречупят и да го накарат да си признае, че той е поръчал няколко убийства“, жалват се адвокати на 71-годишния Бай Васо.

Освен това таткото на Райко Кръвта бил въдворен в килия с шестима мъже от ромски произход, които пушели цигари като комини и правели невъзможен престоя на дядото в ареста. Бай Васо на няколко пъти се оплакал на надзирателите, заради което преди около месец си имал неприятности със своите съкилийници от ромски произход. „Той е наполовина инвалид, но не му разрешават дори да си внесе патерици. Бай Васо ходи с импровизиран бастун от пластмасова дръжка за парцал. Той все пак е на преклонна възраст и трудно ще издържи дълго време на тези кошмарни условия“, категорични са защитниците на боса на пернишките „Килъри“.

За здравословните проблеми на Бай Васо се заговори още миналата седмица, когато делото срещу бандата стартира в Специализирания съд, но бе отложено заради липсата на един от 12-те подсъдими – Мартин Николов. Тогава съдът назначи съдебномедицинска експертиза за здравословното състояние на Васил Василев, която да установи действително ли страда от диабет и има ли опасност да остане прикован към инвалидната количка. Експертизата ще бъде готова до края на месеца.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене