120 години Неврокопска епархия. Да построим митрополията!

1521528_331264230379575_266690188082402070_n

Тази седмица с радост отбелязваме 120 години от възраждането на нашата Неврокопска епархия. Празнуваме свободното изповядване на вярата ни на български език, въздигането на града ни до духовен център на областта и присъствието на Неврокопски митрополит сред нас – това, което ни помага и като общност да растем във вярата и да се спасим.
Ние празнуваме всъщност резултата от делото на едно много мощно гражданско движение в града ни от края на 19-ти век. Празнуваме победата на будната общественост, начело с неврокопския родолюбец Илия Дуков, която отказва подчинението на гръцката патриаршия и настоява за ръкополагането на Неврокопско-Мелнишки владика. Благодарение на тази силна гражданска дейност родното ни място, където още през 52 година е проповядвал самият св. апостол Павел, се възражда за духовен живот като Неврокопска епархия. Благодарение на подкрепата на хилядите граждани-миряни, които в следващото столетие са дарявали от себе си – молитви, време, финанси, имоти – Неврокопската митрополия е просъществува и се грижи сега и за нас.
Нека се запитаме обаче жив ли е този неврокопски борбен, жаден за израстване във вярата дух и днес, у нас. Какво правим ние, за да заслужим и утвърдим центъра на епархията в града ни? Какво даваме от себе си, за да не спира градежът на храмове и духовни средища в епархията ни, какво завещаваме на духа на децата си?
Всеки ден от години, например, гледаме в центъра незавършения вид на сградата на митрополията. Недоволстваме и искаме час по-скоро тя да стане красиво, функциониращо здание. Защото сградата на Митрополията е символ – на силата на православната ни вяра и на центъра на епархията ни. Ние искаме сградата на митрополията да бъде завършена, но само мрънкаме и забравяме, че всяка материална частица, която се влага в градежа, има цена, парична сума, която трябва да бъде платена. „Църквата има пари, да си плаща строежа”, махваме с ръка и не мислим, че всъщност Църквата – това сме ние, че сме неделимо цяло и точно ние трябва да се грижим за благосъстоянието на Църквата, защото то е и наше благосъстояние.
За да имаме митрополия, за да има център епархията ни, за да пребъде вярата ни, е нужно да дадем от себе си. Казано ни е: „Вода угася огнен пламък, и милостиня грехове очистя.” (Иисус син Сирахов: 3:30). „Но давайте милостиня според силите си; тогава всичко у вас ще бъде чисто.” (Лука: 11:41)
Нека дарим според силите си за изграждането на митрополията в Неврокоп, хора! Нека дарим и така бъдем милостиви и към себе си, към децата си и техните деца! Защото изграждайки митрополията, ще изградим огнището на духовното образование, ще осигурим духовното си оцеляване и в нас ще живее оня несломим възрожденски дух, който ни води към Христа: „Дерзайте! Аз победих света!” (Йоан. 16:33)
Хайде, да построим митрополията – който както и колкото може:

Неврокопска света митрополия
Банка ДСК ЕАД – гр. Гоце Делчев
BG49STSA93000014805676
Основание за плащане – строеж на сградата на митрополията

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене