12 май – Международен ден на медицинските сестри

Международният ден на медицинските сестри се отбелязва ежегодно на 12 май.

Идеята за празнуването на Ден на медицинските сестри е изразена за първи път през 1953 г., но се чества като международен ден от 1965 г. През 1974 г. Международният съвет на медицинските сестри (ICN) решава да се отбелязва Международен ден на медицинските сестри на 12 май, рождения ден на Флорънс Найтингейл, една от основателите на „Сестри на благотворителността”. Тя организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската война. Създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания. Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи.

В наши дни медицинските сестри работят безкористно, оказвайки помощ на тежко болни хора, спасявайки здравето и живота на хората, влизайки в трудна битка с нови заплахи.

Международният съвет на медицинските сестри (ICN) стартира своята кампания #NursesForPeace на 3 март 2022 г., за да могат медицинските сестри да изразят своята солидарност, да подкрепят призива за прекратяване на военните действия и да дарят за сестринския хуманитарен фонд на Украйна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене