Огромен спад в европейското търсене на руски газ

Руският енергиен гигант „Газпром“ обяви, чe търсенето от Европа на руски газ в сряда е спаднало с 25%. Това се случва ден след като Украйна обяви, че преустановява транзита на синьото гориво от Русия за Стария континент в един от двата ключови пункта – станция Сохрановка в Луганска област.

„Газпром“ продължава да доставя газ за Европа през Украйна и днес, но заявките са спаднали от 95,8 милиона кубични метра във вторник до 72 млн. куб. м в сряда, пишат Reuters и Al Arabiya. Това представлява спад от 1/4.

Причината за спиране на транзита през газоразпределителната станция Сохрановка от 7 ч. местно време на 11 май е „възникване на форсмажорни обстоятелства“ – а именно действията на окупационните руски сили в Луганск. По този пункт преминава около една трета от синьото гориво, изнасяно от Русия, през Украйна, към ЕС.

Украйна остава основен транзитен маршрут за руски газ към Европа дори след нахлуването на Москва. Важен елемент е, че транзитната мрежа в Украйна е свързана с националната им мрежа.

Според ръководителя на Газотранспортната система на страната транзитът през Сохрановка е сведен „до нула“, защото окупаторите „прекъсват операциите“. Управителят на мрежата заяви, че горивото може да бъде пренасочено, за да се избегнат прекъсванията.

От руската „Газпром“ обаче коментираха пред Reuters, че пренасочването на количествата през входната точка „Суджа“ – територия, контролирана от Украйна – е технически невъзможно. Според компанията няма промяна върху контрола на компресорната станция и обявяването на форсмажорни обстоятелства не е необходимо.

Въпреки всичко – потоците газ през втората гранична точка се увеличиха с около 12%, което намали опасенията за ограничени доставки. Цените на газа в Европа скочиха с 6,8%, но за кратко, пише Bloomberg.

„За да се получи голяма пазарна реакция, ще трябва някоя от страните по договора да потвърди, че доставки не се извършват“, казва Джеймс Хъкстеп, анализатор в S&P Global Commodity Insights, пред американското издание.

„Вчерашното изявление на „Газпром“ предполага, че те могат да обвинят Украйна за намаляването на потоците, но голяма част от риска вече е включен в цените на незабавните доставки“, добавя той.

„Украйна не носи отговорност за транзита на газ през окупираните от Русия територии и „Газпром“ беше надлежно информиран за това“, заяви украинската държавна енергийна компания „Нафтогаз“.

Европейските търговци на газ остават нащрек, въпреки че цените напоследък се понижиха благодарение на постоянния поток от втечнен природен газ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене