Ако България не получи отсрочка за готвеното от ЕС ембарго върху вноса на руски петрол, Лукойл може да спре...

ШОК! Удар по бизнеса! Петролен бос от Гоце Делчев спря всички разсрочени плащания за гориво!

Всички корпоративни клиенти на „Лукойл“ в град Гоце Делчев са предупредени официално, че от вчера компанията спира разсрочените плащания. Всички фирми, които са имали договор с компанията до вчера и по този начин са имали възможността през работният месец да теглят гориво и да го плащат на края на месеца вече няма да имат възможност да го правят. Посланието до всички контрагенти в неврокопско направил лично петролният бок Вангел Хардалиев. Договорът се прекратява едностранно. 

Обяснението, което Хардалиев дал е „новата политика в компанията„. Топ Преса потърси управителят на най – оборотната бензиностация „Лукойл“ в Гоце Делчев, информацията ни беше потвърдена от неговия офис но той лично отказа какъвто и да е коментар. Кризата с горивата тепърва ще се задълбочава, твърдят специалисти, убедени, че след като човек като Хардалиев е спрял разсрочените плащания, значи ситуацията ще се влоши. От централата на „Лукойл“ отказаха какъвто и да е коментар.

Това е сериозен удар по бизнеса, коментират местни предприемачи, които с години са клиенти на компанията. Не крият своето разочарование. Истинският партньор се познава в трудните дни и моменти, видимо на „Лукойл“ дори и на местно ниво не може да се разчита в трудни ситуации.

Проблемът е разбираем. Ембаргото което ЕС иска да наложи на руския петрол. Ако България не получи отсрочка за готвеното от ЕС ембарго върху вноса на руски петрол, единствената й нефтена рафинерия ще изпита огромни затруднения и може временно да спре работа. Това каза вчера пред БНР председателят на Управителния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ Илшат Шарафутдинов. Той посочи, че засега няма заплаха рафинерията да спре, но „ако се случат крайни проявления на забрани на руския петрол, нищо не може да гарантираме“.

По думите му е възможно да се търси внос на петрол от други държави, но това ще отнеме време, защото „нито логистиката, нито технологиите за преработка на неруски нефт са отработени“. „България трябва да застане по-твърдо и да поиска изключение от ембаргото на вноса на руски петрол. Ако пък е поискала и ѝ отказват, трябва да предизвика вето върху така предложените санкции“, коментира по-рано п

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене