Греков: Ще удължим срока на кампанията, ако остане неизкупен тютюн

греков

Срокът на кампанията ще бъде удължен, ако остане неизкупен тютюн. Това е заявил вчера на среща с кмета Арбен Мименов министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

В качеството си на председател на Асоциацията на производителите на ориенталски тютюни, Мименов е запознал ресорния министър с бавните темпове на изкупната кампания, която тече в момента в Гоцеделчевско, както и с притесненията на тютюнопроизводителите, че продукцията ще остане неизкупена и ще мухляса.

Фиксираният срок за приключване на кампанията е 1 март, но според местните производители дотогава фирмите няма да съумеят да изкупят наличните количества.

Министър Греков обаче дал обещание пред сатовчанския кмет, че ако тютюнът не бъде изкупен до края на март, срокът ще бъде удължен, което било правено и други години.

45 % от тютюна в Гоцеделчевски регион остава неизкупен до момента, а комисиите приемат количества доста под зададения лимит, сочи последната справка за хода на кампанията.

Пред ИНФОМРЕЖА Арбен Мименов съобщи, че в много населени места е изкупена съвсем малка част от продукцията, като посочи за пример селата Кочан, Крибул, Слащен, Фъргово, Дебрен и Абланица.

По думите му тютюнопроизводителите с право са обезпокоени и от метеорологичните условия през последните дни, защото със затоплянето на времето се създавала предпоставка за ферментация и мухлясване на вече балираните количества тютюни, приготвени за продажба.

Кметът на Сатовча изрази надежда, че при по-добра организация и със съдействието на „Булгартабак“ договорираните количества от реколта 2013 ще бъдат изкупени на 100 %.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене