Община Банско увеличава с бързи темпове населението си, Кресна се стопява

Едва 12 общини в страната имат положителен механичен прираст от над 2% от средногодишното си население през 2021 г., в сравнение с цели 89 през 2020 г., като 12-те са съсредоточени предимно по Южното Черноморие, сочи анализът на Института за пазарна икономика.

Отчетливо е струпването на общини с положителен механичен прираст в централна България. За сметка на бурния ръст през 2020 г., през 2021 г. се наблюдават леки спадове в широките периферии както на София, така и на Пловдив.

Общините, които губят над 1% от населението си заради миграция през 2021 г. са 29, като този процес е най-ясно изразен в Бобошево, Трекляно (-2,4%) и Грамада (-2,3%). Местата с най-значителен отлив на население се характеризират със слаба икономическа активност и силно негативни демографски процеси като цяло.

В Благоевградска област картината не е много по-различна. Единствено община Банско отчита по-сериозен ръст от 1,4% в сравнение с предходната година. Това показва, че планинският град продължава да приютява нови жители, които си купуват жилище тук. Във всички останали общини няма особена промяна в броя на населението.

Областният център и Петрич отчитат ръст от едва от 0.1 до 0,2%. Община Симитли е успяла да увеличи населението си с 0,4%, след това се нарежда Разлог. Кресна е с най-сериозен отлив на населението с -1,8%, следван от община Хаджидимово с -0,4% и Сандански с -0,1%. Гърмен, Струмяни, Сатовча и Гоце Делчев имат, макар и минимален, положителен прираст.

Според анализа на Института за пазарна икономика значително по-високите цени на жилищата в големите градове и търсенето на повече комфорт в селски райони продължават да играят своята роля и до днес.

/ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене