Климатологът Матев с нова прогноза за лятото, ще имаме 30 градуса още на…

Очаквайте дълги и продължителни горещини, валежите ще бъдат по-малко от обичайното, посочи той

Сега е времето за водопади, защото реките са сравнително пълни. За плажа още има време. След около две седмици по нашето крайбрежие ще имаме първите над 20 градуса. Това каза пред Нова телевизия климатологът Симеон Матев.

„Слънцето вече е достатъчно силно, че да изгорите. Особено в часовете около обед. Но истински приятното усещане за плажа ще дойде след 20 май”, прогнозира той.

„Още следващата седмица времето доста ще накара хората да си помечтаят за плаж”, каза той и посочи, че в четвъртък-петък ще има температури от порядъка на 23-28 градуса.

„В петък ще имаме първите по-масови 30 градуса в страната. След това, обаче, ще има естествено застудяване. Сега е времето, в което трябва да вали, а то не вали колкото трябва”, каза климатологът.

„Следващата серия дъжд ще бъде към събота неделя следващата седмица. Няма да вали целия ден. За кратко време може да падне сериозен дъжд”, уточни той.

„Оттук нататък май ще ни предложи доста топли, бих казал горещи дни. Тенденцията е това лято да бъде с температури над нормите. Очаквайте дълги и продължителни горещини. Валежите ще бъдат по-малко от обичайното, което към средата и края на лятото ще благоприятства възникването на пожари”, обясни Матев.

„Септември по-скоро вече е летен месец. Може да има няколко дни със застудяване, с валежи. С 80% вероятност времето ще бъде подходящо за осъществяване на летен туризъм”, посочи той.

„Тази пролет пет пъти беше подобрен рекорд за студено време – през март, април и май”, обясни още климатологът.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене