Мая Манолова призовава Местан да отзове Бат Сали

Мая Манолова

Призовавам Лютви Местан да отзове Александър Методиев като водач на листата в Кюстендил, каза днес Мая Манолова по повод протеста на граждани от Дупница и Кюстендил срещу влизането на депутата от ДПС, чието име още в предишния парламент бе свързвано със схеми за замени на имоти и купуване на гласове.

В Кюстендил, където средната тежест на депутатски мандат е 21 хил. гласа, ДПС беше осма политическа сила с получени около 900 гласа – 1,47% от гласовете. Кюстендил обаче е един от районите, където се прехвърлят гласовете от чужбина и така ДПС взе мандат в този избирателен район, където водач на листата е Александър Методиев.

„Нека да влезе втората от листата. Има сериозно обществено напрежение, хората в Кюстендил са настръхнали в резултат от избора на Александър Методиев. За да не бъде провокиран етническият мир, за да не се създава допълнително обществено напрежение, да не се провокира гнева на хората, отговорното поведение е Александър Методиев да не бъде народен представител, т.е. ръководството на ДПС да го отзове като водач на листата в Кюстендил”, коментира пред „Фокус” Мая Манолова, която няколко мандата е депутат от Кюстендил.

Ако се стигне до мандат на ДПС в Кюстендил, ще се обжалват изборните резултати от Турция, каза на сесия на Общинския съвет кметът на града Петър Паунов. Той посочи, че се надява Конституционният съд да отмени изборните резултати в Турция.

В декларация, приета от Общинския съвет съветниците изразиха недоволството си с „подмяната на вота“ на местните хора чрез „назначаването“ на Александър Методиев за депутат от Кюстендилския избирателен район.

„Една политическа сила получава мандат, без да е заслужила доверието на хората в региона. Нарушава се свещеното право на свободен избор на народни представители. Не може с една несправедлива формула да бъдат прехвърляни гласове на лица от Анадола, които дори не говорят български език“, е посочено в

декларацията. Кюстендилските общински съветници изразяват и несъгласие с „узаконяването на практиката, да се неглижира избора на нашите съграждани“, се посочва в декларацията.

За мирен протест на площад „Свобода“ в Дупница призова днес кметът на града Методи Чимев. Той се обърна към всички, които изразяват недоволство от разпределението на депутатските мандати от Кюстендилска област да се съберат в петък в 8.00 часа.

 

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене