Петков на среща с бизнеса за тока и газа, работодателите готови за протест

Незабавни компенсации за бизнеса заради високите цени на тока и за природния газ, ако цените са по-високи от тези по формулата с “Газпром експорт” за месец май – това ще поискат днес работодателите на среща с премиера Кирил Петков. В срещата участие се очаква да вземат също вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова. Това коментира пред БТА председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев. БСК е ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за 2022 година.

“Ако нашите искания не бъдат удовлетворени, ще имаме национален протест с искане за оставка на правителството”, заяви председателят на АОБР, цитиран от Dir.bg.

“Ще фалират бизнеси, хиляди хора ще отидат в бюрата по труда, държавата ще е изправена пред поредна криза, която можем да избегнем, ако управляващите действат сега”, каза Митрев.

Предлаганата от бизнеса схема за компенсация за тока предвижда да има долен праг на подпомагане, който да не е под цената на енергийния микс, която КЕВР определя, като по данни на работодателите тя е около 157-158 лева и 75 процента над тази цена – до цената “Ден напред”.

Така предложената компенсация трябва да е не само за май, а до успокояване на цените на електроенергията. Паралелно с това работодателите настояват държавата незабавно да намери механизъм за сключване на дългосрочни договори, особено за електроинтензивната индустрия, уточни той.

kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене