Европейската прокуратура сезирана за измама с лавандула в Гоцеделчевско

Измамени земеделци от Гоце Делчев, Сатовча и Хаджидимово чакат трета година да им изплатят парите за предадената лавандула. Засегнати са около 100 семейства от района, на които три фирми дължат половин милион лева. Някои от производителите дори са осъдили некоректните фирми, но все още не са получили нито лев. Случаят е стигнал и до Европейската прокуратура.

Заради ниските изкупни цени на тютюна и несигурността в този сектор през последните години, земеделците се насочили към лавандулата. Няколко фирми изкупвачи им обещавали добра печалба.

“В началото – първата, до известна степен и втората година, вървеше нормално. Явно това е било целта на фирмите, един вид, на жаргон казано, да зарибят производители на лавандула и след това постъпиха крайно некоректно. Това са фирми от района на Стара Загора, една фирма от Бургас. Крайно некоректно постъпиха. Около 500 000 лева откраднаха от производителите на лавандула и вече втора година, върви трета година как няма никакъв резултат”, коментира пред БНТ Арбен Мименов, председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни в България и кмет на община Сатовча. Семейството на Емине Шкодрова е сред първите излъгани. Не са получили нито лев от дължимите над 21 хиляди лева, разказа тя.

“Ние 2017 г. от близкото съседно село Вълкосел разбрахме, че лавандулата в крайна сметка се гледа много лесно, и наистина е така, защото там първоначално се влагат пари, средства, но след това й трябва само едно поливане, така да се каже. И дойде въпросният Акъ Каплан, взе нашата лавандула тогава, просто изкара една част от парите и я плати, все едно плаща сладолед или хляб. Хората, разбирайки, че всичко е просто и елементарно, решиха да се доверят на този човек”, казва Емине.

Хората многократно са търсили Акъ Каплан от село Александрово, който е собственик на една от фирмите, изкупили, но незаплатили лавандуловия разсад. “Каза, че след 20 дни, защото имал временни затруднения, докато прекарал тировете през Турция. Първо станаха 20 дни, след това 1 месец, след това 2 месеца, 3 месеца, година, 2 години. След това ние решихме да заведем жалба в Районната прокуратура в Гоце Делчев, те си я бяха изместили в Следствена служба в Благоевград. Хората отидоха, свидетелстваха и не знам защо тази Следствена служба прекратява делото срещу неизвестен извършител, след като ние знаем кой е извършителят и на тях също сме казали. Знаем дори къде живее, знаем, че в с. Александрово той има магазин, знаем му телефоните, фамилията, всичко. Преди година или две преди 2017 г. в Северна България е направил такъв удар, какъвто направи сега при нас”, казва Емине Шкодрова. Сега земеделците, които протестираха мирно преди години, обмислят нови протести, дори блокиране на границата. Надяват се да получат съдействие и помощ от държавата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене