Атидже Вели: България има потенциал да се превърне във водещ производител на чисти храни

Обнови Европа приветства Плана за биологично производство. Ползите от биологичното земеделие са многобройни и те са едновременно за хората и за природата. Това заяви евродепутатът от ДПС/“Обнови Европа“ Атидже Вели в пленарната зала на Европарламента. Тя бе докладчик от името на групата „Обнови Европа“ по доклада на Комисията по земеделие и развитие на селските райони относно Плана за действие на Европейския съюз за развитие на биологичното производство.

Докладът бе одобрен с впечатляващо мнозинство – 611 гласа „за“, 14 „против“ и петима въздържали се. Най-голямата, най-влиятелната и престижна фермерска организация в Европа „Копа Кожека“(Copa Cogeca) изрази своята благодарност към Атидже Вели за добре свършената от нея работа по доклада и за чудесното сътрудничество.

Факт е, че държавите имат различни изходни точки по отношение на дела на биологично производство, както и различни климатични и географски особености. Това обуславя и необходимостта от целенасочен подход, който да взема предвид тези особености. Считам, че изготвянето на националните планове за биологично производство ще бъде добър инструмент за стимулиране на този тип земеделско производство, но те трябва да бъдат реалистични, финансово обезпечени, с ясно определени цели и времеви рамки, и най-важното – следва да бъдат ефективно прилагани, каза Атидже Вели.

ДПС отдавна изработи концепция за чисти храни и биологичното производство, съзнавайки че това ще е изключително благоприятно за земеделците и за развитието на селските райони, имайки предвид ползата за опазването на околната среда и по-високите доходи за фермерите, допълни Вели, която е първият и единствен пълноправен член на земеделската комисия в ЕП от България.

Ето какво още заяви Атидже Вели:

Земеделците също проявяват интерес, но имат нужда от подкрепа, премахване на административните тежести и опростяване на процедурата при сертифицирането.

Българя има потенциала да се превърне в една от водещите държави по отношение на производството на чисти храни, което от своя страна да гарантира достойни доходи за земеделците. Крайно време е този потенциал на бъде развит, като страната ни си изготви дългосрочни визия и стратегия, която да даде нуждата предвидимост и подкрепа за сектора.

Важно да е да насърчаваме късите вериги за доставки на храни и да стимулираме консумирането на мести продукти, които отговарят на високите европейски стандарти за качество. ДПС работи заедно с фермерите в тази посока и приканваме управляващите да се присъединят към нашата кауза в името на просперитета на българското земеделие.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене