Марчо Паунов представи фотоизложбата „Ледено лято в Антарктида“

В Музея на родопския карст в гр. Чепеларе бе открита изложбата „Ледено лято в Антарктида“. Младият майстор на въжени линии Марчо Паунов показа уникално видео и интересни фотографии, запечатали моменти от работа и преживяванията му на остров Ливингстън, където е разположена българската изследователска база.
Чепеларецът взе участие в юбилейната 30-а експедиция и построи в рамките на 5 дни специална товарна въжена линия, чрез която да се пренасят строителни материали, за изграждането на нов изследователски блок.

Специално за събитието в Чепеларе пристигнаха проф. Христо Пимпирев и членове на Българския антарктически институт. Изложбата предизвика огромен интерес и събра стотици посетители, а участниците в експедицията разказваха за преживяванията си на ледения континент.
„В началото леко се притесних, нямаше как да огледам предварително обекта, не знаех какво точно ме очаква там, но приех предизвикателството. Направих чертежи и ги изпратих на момчетата, които вече бяха там, те отляха фундамент в долната станция, където трябваше да инсталирам металната конструкция и да закотвя въжето. Имахме предварителна подготовка, за да мога, когато отида на място, да започна възможно най-бързо работа“ – споделя Марчо.

Един от най-специалните моменти за чепелареца е посрещането на новата 2022 година. По традиция групата се събира на Крумов камък, въпреки лошите метеорологични условия и този път традицията е спазена, тогава Марчо надува гайдата, а вълшебният и звук оглася ледовете.

Директорът на Музея на родопския карст в Чепеларе, Марин Господинов изненада проф. Пимирев със специално изработен автентичен плакет. Всички участници в делегацията получиха подаръци от Община Чепеларе, връчени от зам. кметовете г-жа Аговска и г-н Кузмов. Марчо Паунов, разбира се, също бе награден с плакет за заслуги от Общината.

Марчо Паунов е чепелареският посланик на Антарктида и е оставил трайна следа след себе си, с която всички можем да се гордее. Той закачи знамето на Община Чепеларе до българското знаме на Ледения континент, 20 години след като там вече има кръстен връх „Чепеларе“.
Изложбата, а също и видеото ще могат да бъдат видяни до 15.06.2022г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене