Внезапно почина митрополитът на Драма, Гърция

Днес, 2 май 2022 г., на 59-годишна възраст внезапно почина митрополитът на Драма Павел (Апостолидис). Първоначалната информация е, че той е починал след остър инфаркт на миокарда.

Покойният митрополит на Драма е роден във Верея през 1963 г. Учи в църковното училище в Ламия, където се дипломира. След това постъпва в Богословския факултет на Солунския университет „Аристотел“. През 2002 г. защитава докторат в същия университет. През 1983 г. е ръкоположен за дякон, а през 1988 г. за презвитер от Верейския митрополит Павел. Бил е енорийски свещеник в църквата „Преп. Антоний Нови“, покровителя на Верея, а през 1991 г. е избран за игумен на манастира „Панагия Сумела“ и за заместник-председател на борда на директорите на едноименната фондация.

Автор е на много публикации във вестници и списания. Изнасял е много беседи и лекции. Участвал е в църковни мисии в Гърция и в чужбина.

Драмският митрополит Павел често посещаваше България, участваше в различни събития в Неврокопска и Пловдивска митрополии.

Опелото на митрополит Павел ще бъде във вторник, 3 май, в катедралния храм на Драма „Въведение Богородично“. То ще бъде отслужено от Атинския архиепископ Йероним.

За местоблюстител на катедрата на Драма е определен митрополитът на Ксанти Пантелеймон.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене