Мая Манолова: Правителството е решило да се откажем от Газпром, за да купуваме пак руски газ, но по-скъп и чрез посредници​

„Българското правителство приключи договорните отношения с Газпром, но не и доставката на руски газ. Ще се доставя руски газ чрез посредници на много по-висока цена. Това е най-светкавичната далавера от последните години, защото я реализираха само за няколко часа. Тя ще коства на българския бюджет до края на годината около 1 млрд. лв.“

Това заяви Мая Манолова в предаването Лице в лице по бТВ два дни преди учредяването на новата партия Изправи се България. Тя уточни, че в момента внасяме отново руски газ, но не от Газпром, а от гръцката фирма ДЕПА и от друга фирма, в която 7 години е работил новият шеф на Булгаргаз. Внасяме руски газ, но през гръцката държавна компания, ще го оскъпи от 70 евро на МВТч на 100 €/МВтч. През другия търговец цената е с още 5 евро по-висока. Така България ще плаща по 120 млн. лв. повече за газ заради схемата с комисионери и посредници при доставката на газ.

Г-жа Манолова уточни, че Гърция и другите европейски държави продължават да купуват директно руски газ и не става дума за плащане в рубли, а в долари, но по сметка на газпромбанк, както ще направят повечето европейски държави.

„Тези, които се отказаха от договора си с Газпром, но не и от доставката на руски газ е българското правителство. Това не е енергийна независимост. Това е смяна на посредници и на комисионери. Това е осигуряване на комисионни. Независимостта от руския газ не е зависимост от приятелите на новите министри“ – беше категорична лидерът на Изправи се България.

Мая Манолова уточни, че очевидно става дума за предварителна схема за отказ от директния договор с Газпром, защото фирмата посредник се е готвила от началото на април и си е резервирала и квоти за пренос на газ още от началото на месеца.

Лидерът на Изправи се България даде пример и със сделките за „3 секунди“ от новото ръководство на Газпром, които при стъпването си в длъжност са продали 38 хил. МВтч газ от Чирен и затова там сега имаме 17% запълняемост, а Полша е с 85% запълняемост на газовите хранилища. По думите ѝ и там отново в сделката участва бившата фирма на шефа на Булгаргаз.

„Ако нашата партия беше в парламента, щеше да има комисия по ревизия, която да се занимава с газовите сделки.“ – беше категорична Мая Манолова.

Според нея лицемерието е още по-голямо, когато става дума за износа на оръжие, защото всички са наясно, че изнасяме оръжие, което стига в Украйна. Сега България не просто продължава стари договори за износ на оръжия, а е сключила нови за 2 млрд. лв. с Полша и Чехия, което е предназначено за Украйна. Г-жа Манолова подчерта, че държи да се казва истината, а не да се говори как нито патрон не се изнася за Украйна, когато украинските медии пишат, че всеки четвърти патрон и снаряд са от България, а украинската държава ни благодари за оръжията. Заради лицемерието да твърдим едно, а да правим задкулисно друго и печалбите от износа, и данъците отиват в чужди държави.

Така излиза, че да подаряваме оръжия не може, но да ги продаваме може, подчерта лидерът на Изправи се България и допълни, че от нейната организация са против износа на оръжие.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене