След 2 години прекъсване заради епидемията днес отново ще има събор “Умни петък” в Дупница

След две години прекъсване търговци отново редят сергии за събора “Умни петък” в Дупница. Той се провежда по традиция в първия петък след Великден, пристигат търговци от цяла България и предлагат всякакви стоки – от бракувани войнишки дрехи до… локум и понички.
За първи път от дълги години в двора на храма “Св. Георги Победоносец” няма да се разполагат сергии. Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски бе критикуван от местните жители, че на “Умни петък” в двора на храма се предлагат женско и мъжко бельо, дрехи, което не било подходящо с оглед функцията на мястото.
Пред репортер на “Струма” отец Георги Паликарски заяви: “Тази година няма да пускам сергии в двора на храма. От парите, изкарани от наеми, половината отиват да се почисти след тях. Не си прибират отпадъците от опаковки, въпреки че има контейнери за тази цел. Отказвам се от този приход, независимо че черквата има нужда от пари. Миналата година плащах по 300 лв. за тока на храма, сега фактурите са за по 1200 лв.”, заяви отец Паликарски.
Улиците пред общинската болница и около пазара се затварят за автомобили по време на събора. Сергиите пречат на движението на линейките на Спешен център да излизат, ако ги повикат на адрес. Проблемът е поставян многократно през годините, но все още не е решен, въпреки че улиците са затворени само за два дни в годината.
От общинското дружество “Пазари” са разграфили местата за поставяне на сергии, за които търговците плащат наем на общината.
Според исторически данни съборът “Умни петък” се прави от незапомнени времена, но официално през 1927 г. от общината обявяват, че в тези два дни ще се продава освен всичко друго и едър рогат добитък, което го превръща в най-големия пазар в Царство България. На него идват търговци на добитък от Солун, Кавала, Серес, Неврокоп… След освобождението от турско робство пазарът е бил на централния площад, но с времето се измества към ул. “Николаевска”, по която от 1923 г. е забранено “паркирането” на каруци, защото правели задръстване.
През същата година местната управа разпределя местата, на които ще се продават различните видове стока. Пред бившата баня, върху която в момента се строи мол, е било мястото, определено за продажба на едър рогат добитък, за зърно – пред бившия Учителски институт, а за свине – на сегашния площад “Демокрация”. Мястото за зеленчуци и други е било пред гимназията в центъра на града.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене