Манастирът “Св. св. Козма и Дамян” отново събра санданчани за Празника на града

Празникът на Сандански събра десетки санданчани и гости на града край манастира “Св. св. Козма Дамян”. За здраве и просперитет на всички жители Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим извърши тържествена света литургия и водосвет с иконата на Св. Богородица.
Всички присъстващи спазиха традицията и запалиха свещ за здраве и мир, а на входа архиерейският наместник свещеник Йордан намазваше с миро всеки влязъл в храма.
За трета поредна година кметът Атанас Стоянов поздрави своите съграждани и гостите на града и бе благословен от НВ.Пр. Серафим. След литургията митрополитът обиколи присъстващите и зарадва децата с подарък – червено яйце, а до него неотлъчно бяха кметът Атанас Стоянов и свещеници от църковното настоятелство в Сандански.
Благословената икона на Св. Богородица бе изнесена на поляната за поклонение, като всички бяха поръсени за здраве лично от НВПр. Серафим. Тържествената част продължи с празнична програма, изнесена от състави към Народно читалище “Отец Паисий – 1919”.
За поредна година пешеходната алея от т.нар. “врътка” до манастира бе превърната в търговска улица със сергии и димящи скари, като сред най-търсените бяха печени пилета на скара. Най-оборотни бяха сергиите с топла скара и бира, които реализираха добри печалби между 4000 и 6000 лева, похвалиха се самите търговци.
Стоян Петров, който продаваше плюшени играчки, заяви: “Тук съм за поредна година. Радостното е, че виждам, че има много млади хора, което е показателно, че почитат Празника на града. Не се отказвам, ще покрия разходите за наем на общинската площ, която съм наел. Ще има и малко печалба, за да купя нова стока за децата за следващия събор”, заяви Стоян Петров.
Тази година атракцията на търговската алея бяха два папагала. Собствениците им предлагаха снимка с тях на цена от 10 лева, но забраняваха да се правят селфита. По традиция истинското честване на празника започва от сутринта със света литургия в манастира “Св. св. Козма и Дамян” и  пред иконата на Пресвета Богородица. За 19-а година специално за този ден се пренася иконата на Света Богородица от мелнишкия храм “Св. Йоан” в манастира “Св. св. Козма и Дамян”. Самодейни състави към НЧ “Отец Паисий – 1919” изнесоха празнична програма и се извиха дълги хора. На първото хоро се хвана водещата на празника, а до нея баба Линка Маникатова, ръководител на женската група “Стримон”.

ЛИДИЯ МАНЕВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене