78-годишният потомък на Гоце Делчев Георги Чопов: Господ ще накаже политиците, ако продадат историята ни, македонците са измислено племе

Ако политиците продадат България, Господ ще ги накаже! Моята позиция за Северна Македония е, че трябва да отстояваме подписания договор и да не се отпускаме. В интерес на България и в интерес на нашето бъдеще и минало трябва да сме със самочувствието, което сме имали, и не бива да се поддаваме на някакви личности”. Това заяви 78-годишният Георги Чопов, който е потомък на националния ни герой Гоце Делчев.
Неговият прадядо Андон е бил женен за най-голямата сестра на революционера – Мария. За себе си Чопов казва, че е българин и никога не е бил друга народност, въпреки че са правени опити да бъде македонизиран. Преди дни жители на битолското село Кравари посрещнаха българската делегация начело с премиера Кирил Петков с големи плакати с обидни послания. “Гоце е Македония”, “Ръцете ви са кървави” и “Кога ще признаеш, че в България има македонци?” -бяха само част от надписите върху табелите.
“Видях надписите за кървавите ръце… Това е дело на няколко души, които искат да се насажда напрежение. Това е дело на сърби и руснаци, които нямат интерес Северна Македония да влезе в Европейския съюз. Те са против българите и правят така, че да ни скарат. Но няма да им се получи, защото ние имаме роднини оттатък, а те идват тук. Такава е обстановката – бих я нарекъл военновременна, но не може дълго да продължи така”, представи своята позиция пред “България Днес” Чопов. И допълни: “Аз винаги съм казвал – македонци няма! Старите македонци са били гърци. Това е бил Александър Македонски, неговият баща Филип Македонски също. Били са войнолюбиви хора, които са завладели големи територии. И няма нищо общо с тези, сегашните. Тези, които в момента живеят в Северна Македония, са българи, шиптъри, сърби и турци. Това е истината. Моят род е от Кукуш и много добре знам от моята баба какво е било. Македонците са измислено племе. Не може да си продаваме историята. Историята си е история! Ние може пак да търгуваме помежду си, може да са ни добри отношенията, но историята трябва да се спазва. Човек, който е продал историята си, няма бъдеще”.
Потомъкът на Гоце Делчев разказа още, че има документи за имущество – ниви и къщи, според които никъде няма съсед, който да се пише македонец. “Има турци, има власи, има българи, но македонци няма. Те си създадоха някаква държава, ограбиха ни героите. Как може да се каже, че Гоце Делчев е македонец, като няма такава националност? Никога не трябва да отстъпваме от това, което сме преживели. Това е нашата история”, разказа 78-годишният мъж. Иронизира, че северномакедонците са приписвали Кирил и Методий, Никола Вапцаров и Гоце Делчев за техни хора. “Сестрата на Гоце Делчев – баба Мария, е била омъжена за моя дядо. Знам със сигурност, че всички около нея са били българи”, заяви потомъкът на великия български революционер.
Чопов разказва още, че като бил в 8 клас, властите са му издали паспорт, в който, без да поискат мнението му, пишело, че е македонец. “Отидох да им кажа, че не съм съгласен, въпреки че бях юноша, а те ми отговориха, че такава е била политиката тогава. Спомням си разговор с моята баба Слава. Попитах я защо, когато са запалили Кукуш, родът ни е дошъл в България. А тя ми каза: “Чедо, ние сме българи. Къде другаде да отидем? Нашето място е тук”, връща лентата назад Чопов.
Неговият баща Павел е роден в София, но когато губи своя татко, се преселва да живее в Горна Джумая (днешен Благоевград – бел. ав.). Там той е осиновен от баба Лика, която е внучка на Гоце Делчев. Тя го отглежда и става негова учителка. Георги Чопов решава да посети баба Лика, докато е в Скопие. “Обикалях около църквата “Свети Спас” и по едно време дойдоха двама полицаи при мен. Питаха ме какво правя, а аз им казах, че търся баба Лика Юрукова. Отвърнаха ми, че не познават такава жена. Но когато им заявих, че това е внучката на Гоце Делчев, веднага се сетиха. Оказа се, че живее в общежитие извън Скопие и заминах за там. Посрещна ме жената, която се грижеше за нея. Тя ми разказа, че баба Лика през нощта е сънувала много интересен сън – че реже ноктите на брат си Тодор Чопов. Това означавало, че ще се види с много близък човек, и така стана. Поговорихме и накрая ми подари сервиз за кафе с 6 чаши с лика на Гоце Делчев. Тогава ми каза: “Това ще го пазиш, докато си жив! За мен Гоце Делчев беше велик човек и никога няма да го забравя. Аз съм принудена да бъда македонка, но никога наистина не съм била”, завърши разказа си Чопов.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене