Лидерът на ВМРО Ив. Стоянов: Изявлението на Д. Ковачевски за македонски културен център в Благоевград е провокация

Македонският премиер Димитър Ковачевски съобщи, че директно ще информира българския си колега Кирил Петков, че смята да открие нов културен център в Благоевград, а името му ще бъде съгласувано с Института по история в Република Северна Македония.

“Напълно нормално е всяка държава, която има граждани, които се самоопределят както доминиращото население в тази държава, да открие културен център у нас, както ние открихме Културен център в София. Както България от много години има Културен център в Скопие. Това е една от многото форми за приятелство, добросъседство и размяна на опит. Но в същото време не съм съгласен и съм много разочарован, че съседна България реши да нарече център на име “Ванчо (Иван) Михайлов”, каза Ковачевски, цитиран от БТА.

Димитър Ковачевски

“За мен, а и за огромното мнозинство от гражданите, този човек се свързва с пряко сътрудничество с нацисткия и фашисткия режим. Той е крайно негативен лик, който нанесе огромни щети на македонския народ с ликвидирането на македонски революционери, и съучастник на режим, участвал в депортирането в лагерите на смъртта на евреи от страната ни, и това е непростимо злосторство”, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в парламента в отговор на депутатски въпрос, свързан с откриването на Културен център „Иван Михайлов” в Битоля, на което присъстваха висши български политици.

Ковачевски посочи, че не се е чувствал добре, когато е видял български държавни официални лица с македонски граждани, преди всичко от Битоля, да откриват културен център с името на Иван Михайлов, но също така се е разстроил и когато восъчната му фигура е била поставена в музея на Ново село от Никола Груевски, а и когато е бил поставен и в Скопие. „Не знам дали това са само негови снимки, но знам, че ВМРО-ДПМНЕ от самото си начало е наследник на Ванчо Михайлов, лидер на ВМРО-ДПМНЕ през двадесетте години на миналия век, и вие приемате това. Вижте снимките в Белия дворец (централата на ВМРО-ДПМНЕ – бел.ред.), попитайте ветераните си и те ще ви кажат, че честват Ванчо Михайлов”, каза Ковачевски, обръщайки се към депутатите от опозицията, от които дойде въпросът защо е разрешено откриването на културен център.

Репортер на „Струма“ вчера попита кмета на Благоевград Илко Стоянов дали има отправено искане в общината за разкриване на македонски културен център.

Илко Стоянов

„Аз също прочетох изявлението на премиера на Северна Македония. Засега при нас няма никакво искане в тази посока. Никой не се е свързал с мен, нито са водени каквито и да е  разговори”, каза благоевградският кмет.

Председателят на ВМРО – Благоевград Иван Стоянов определи изявлението на македонския премиер като провокация. „Явна провокация, свързана с откриването на българския клуб „Иван Михайлов“ в Битоля. Как две години сдружението на македонските българи не им пречеше, а сега това се превърна в проблем? Това е кампания, която най-вероятно е съгласувана със Сърбия, тъй като неслучайно в белградския вестник „Политика“ се появи същата информация, в която водачът на ВМРО Иван Михайлов е наричан фашист.   Как стана така, че от Запад и от Изток сме наричани фашисти? Ние просто искаме да сме българи националисти. Възмутен съм от гнусното лицемерие от страна на западния свят, който явно приема езика на омразата, който се лее към нас от Северна Македония. Дали ако вдигнем ветото, ще спрат да ни наричат фашисти? България използва ветото като инструмент,  приет в ЕС в защита на националния си интерес, и не може да бъде притискана да се откаже от него. Опасявам се, че в днешния „харвардски свят“ сегашното правителство може да предаде български национален интерес по отношение на Македония. Що се отнася до имагинерния македонски културен център в Благоевград, знам, че винаги ще се намерят хора, готови да се продадат за няколко сребърника. Ако това стане, очаквайте реакция от ВМРО”, заяви Иван Стоянов.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене