Международната организация на труда спира да работи с Русия

Международната организация на труда (МОТ) към ООН спира всякакво техническо сътрудничество с Русия, докато тя не прекрати войната си в Украйна, което допълнително изолира Москва на световната сцена.

МОТ реши „временно да преустанови техническото сътрудничество или помощта от страна на МОТ за Руската федерация, освен за целите на хуманитарната помощ, докато не бъде договорено прекратяване на огъня и не бъде приложено мирно решение“, се казва в съобщението. Москва е отстранена и от участие в някои срещи и конференции.

Резолюцията беше внесена в управителния орган на МОТ от Канада, която заяви, че гласуването е проведено с 42 гласа „за“, двама „против“ и осем „въздържал се“.

„Продължаващата агресия от страна на Руската федерация, подпомагана от правителството на Беларус, срещу Украйна е абсолютно несъвместима с целите и задачите на организацията и с принципите, определящи членството в МОТ“, се казва в резолюцията.

Организацията призова Москва „незабавно и безусловно да прекрати агресията си, да изтегли войските си от Украйна, да сложи край на страданията, които причинява на народа на Украйна, както и да се въздържа от всякакви по-нататъшни незаконни заплахи или употреба на сила срещу която и да е държава членка“.

Британският посланик Саймън Манли заяви, че това е „още един решителен глас в Женева срещу агресията на Путин“.

„Изолацията се засилва. Време е да се сложи край на тази варварска агресия, която противоречи на всички ценности на МОТ“, каза той.

Основана през 1919 г. със седалище в Женева, МОТ е най-старата специализирана агенция на ООН със 187 държави членки, които са представени от правителства, работодатели и работници.

Организацията има за цел да насърчава правото на труд, да поощрява добрите възможности за заетост, да повишава социалната закрила и да укрепва диалога по свързаните с труда въпроси.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене