Апел: Ходжата в Лъжница да просвети младежта на тема чистота

Неприятна гледка показва как някои жители на с. Лъжница прекарват вечерите си на открито през Свещеният месец Рамазан – шлюпене на семки, енергийни напитни, кенчета и бутилки от безалкохолно, кафе, цигари, опаковки от кроасани… Гледката е заснета от местен жител. „Това е резултат от ноща Кадър в с. Лъжница. Не издържах този резил и реших да направя тази публикация. Вече цяла седмица намирам това безобразие пред офиса си на центъра на селото. Кошове за боклук има на всеки пет метра, даже и кошове за разделно сметосъбиране са до офиса ми“, сигнализира местния бизнесмен Хюсеин Зърбаш.

Мюсюлманската общост е в подготовка и очакване на предстоящия голям празник Рамазан Байрям. По този повод се провеждат редица благотворителни инициативи. Сигналът на г-н Зърбаш обаче подсказва, че мюсюлманската младеж има нужда да прочисти не само тялото си чрез постене, но и духа, навиците и поведението си. И тъй като религиозните ритуали и мероприятия се ръководят от ходжи и имами възмутеният бизнесмен отправи апел именно към тях. „Призовавам ходжата да направи лекция за чистотата и как да пазим селото си чисто. Също така призовавам кметът да организира превоз и в неделя да излезем всички да си почистим селото за Байрама“, предлага г-н Зърбаш.

В настоящият месец Рамазан доминират благотворителни и доброволчески акции. Тъй че предложението на г-н Зърбаш звучи в хармония с материалната и нематериална подготовка за предстоящият голям празник, известен още като Шекер Байрам.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене