Кметът Илко Стоянов: Чрез манипулации, определени лица се опитват да присвоят общински имот

Някой умишлено подвежда хората в Благоевград и нагнетява напрежение, с цел да присвои общински имот. Това заяви на пресконференция кметът Илко Стоянов. Поводът за изказването му е организирана подписка на жители на квартал „Еленово“ срещу предложение, внесено до ОбС, за промяна на предназначението на общински терен, който да получи статут за озеленяване.
„Към момента мястото е с режим за обществено ползване, това автоматично означава, че строителството там е разрешено. Целта ми е с промяната да елиминираме тази опасност и тези 800 кв. м. да останат зелена зона“, обясни кметът Стоянов.

Той подчерта, че още в началото на мандата му, живеещи в квартала са поискали с подписка, статутът на земята да премине от такъв за обществено ползване в зона за озеленяване.
„Реално двете подписки си противоречат. Ако жителите искат мястото да бъде застроено, аз ще оттегля предложението си от ОбС, което е в резултат на първоначално изразената от тях воля. Истината е, че като кмет, аз се боря за повече зелени площи, старая се да отстоявам интересите на хората и Общината“, коментира кметът Стоянов.
Той цитира и част от искова молба до районен съд – Благоевград от лицето Стоян Иванов Станчев, баща на общинския съветник Иван Станчев, който претендира, че имотът е негов, защото го е ползвал дълго време.

В нея лицето твърди: „Описаният по-горе имот, с площ от 769 кв. м., владея непрекъснато почти 38 години. В годините назад съм ограждал същия, върху него имам посадени овощни дървета и орехи. Първоначално използвах този имот и като зеленчукова градина, в по-голямата му част, а в последните години под дърветата има засадена трева и го ползвам като ливада, независим , че е част от урбанизираната територия на Благоевград. За описания имот от това време, включително до момента, владението ми винаги е било явно, спокойно и с намерение за своене, като никой не се е противопоставял на същото, нито пък затова е имало спорове с когото и да било“, пише в част от исковата молба от Стоян Станчев.
Илко Стоянов поясни, че в непосредствена близост до конкретния терен, има такъв с площ от 400 кв. м., който е частна собственост и не е в прерогативите на кмета.
По повод възникналите брожения сред жителите на село „Еленово“, предстои да бъде проведена среща между тях и кметът Стоянов.
„Целта ми е да обясня много ясно, че с предложението до ОбС защитавам интереса на гражданите и моето намерение е да попреча на това един общински имот да бъде превзет от частно лице“, коментира той.
Кметът Стоянов поясни, че е сезирал и прокуратурата за съответния случай.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене