Илко Стоянов: Референдум за Бачиново ще струва 500 000 лева, вносителите да кажат откъде ще са парите

Референдумът за големия проект за парк „Бачиново” ще струва на бюджета около половин милион лева. Вносителите на това предложение трябва да кажат откъде ще се вземат тези пари. Това, което ме притеснява е, че след 3 месеца други 11 съветници могат да предложат нов референдум по друга тема. Това заяви днес на пресконференция кметът на община Благоевград Илко Стоянов, който коментира темата за поемането на дълг за развитието на аквапарка и „Бачиново”.

Той подчерта, че живеем в тежки времена на икономическа криза и призовава всички да разсъждават по-разумно. Кметът призна, че е останал изненадан от предложението на 11 съветници за допитване до гражданите, но бе категоричен, че винаги е бил за организирането на референдуми. Но е много важно какви въпроси се задават на хората. Те трябва да се формулират правилно и да отговарят на въпроси, свързани с развитието на генерални неща. Даде и пример със Стара Загора, където е направено допитване дали местността Бедечка да стане парк или да остане местност. В такава посока трябва да е референдумът и за „Бачиново” според него – да стане парк или да остане местност. Всички други дискусии ще са следствие от това решение.

Защото се знае, че в „Бачиново” има частни имоти, които в сегашния Общ устройствен план са предвидени за застрояване. Ако се инициира референдум за „Бачиново” да стане парк, те ще станат част от парка. Ще продължат да бъдат частни имоти, но е важно с какво предназначение ще се ползват. Ако тази територия остане местност, то няма да има как да се спре бъдещо строителство там.

Кметът сподели, че прави всичко възможно да пази финансовата стабилност на общината в тази нестабилна геополитическа ситуация, която вероятно ще продължи още дълго. Все още не е одобрен Планът за възстановяване и устойчивост, няма отворени оперативни програми и общините са лишени от възможността да реализират мащабни проекти. Когато се отвори следващият Програмен период за европроекти, задължително администрациите ще трябва да дофинансират проектите за подобни обекти.

„Идеята на община Благоевград да поеме дълг за бъдещото развитие на парк „Бачиново” и аквапарка не е нищо страшно, както се опитват някои хора да внушават, подчерта Стоянов. Финансирането на мащабния прокт ще стане през Фонд ФЛАГ, което е финансов инструмент на ЕС, а не търговска банка. По тази линия са финансирани редица проекти на общините.

Кметът на Благоевград посочи, че при евентуално приемане на плана или отварянето на програмния период, дългът може да се трансформира в безвъзмезно финансиране. „Ако ще развиваме този град, то трябва да е с проекти, които ще носят добавена стойност“, подчерта Стоянов. Той апелира към политиците да не пречат на развитието на Благоевград, защото общината има нужда от стратегически проекти за развитие.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене