На пук на Синода! В Гоце Делчев стъпи тазгодишният благодатен огън?

Със стария Благодатен огън православните християни в България посрещнаха Възкресение Христово заради решението на Светия синод да не се изпраща делегация до Eрусалим на Велика Събота. В краткото съобщение, публикувано на сайта на Св. Синод, за причина се посочват “неблагоприятни обстоятелства”. В храмовете ще има от Благодатния огън от миналата година, който се съхранява в момента в Синодалния параклис “Св. цар Борис-Михаил”.

“Решението на Светия Синод е разумно”, каза пред медите Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. “Има много обстоятелства, които наложиха това решение на Светия Синод. В Eрусалим нещата сега не са спокойни, има редица трудности, свързани с организацията на пътуването. Важното е, че ние тук имаме запазен от миналата година и ще можем да отслужим Пасхалната света литургия”, посочи още Дядо Йоан.

Иа два града в България обаче, които по свои канали се сдобиха от тазгодишният благодатен огън. Това са град Русе и по ексклузивната информация на Топ Преса и град Гоце Делчев. Благодапътуваха вечерта на празника до Гюргево. От там те вземат частица от огъня, пристигнал на летището в Букурещ от Йерусалим. Топ Преса има основание да счита за абсолютно доставерна информацията, че в град Гоце Делчев също има донесен благодатен огън от тази година. Наши добре запознати източници ни информираха, че група свещеници от Неврокопската митрополия получили огън от тази годишният от свои колеги и приятели от Гърция. Огънят бил донесен на ГКПП Илинден и по този начин в района също горял пломък от тазгодишният благодатен огън.

И тази година делегация от гръцки духовници донесе Благодатния огън от Ерусалим в Гърция, който по традиция ще бъде разпределен сред делегатите на епархиите в страната още на летището в Атина. Традиционно на огъня се отдава почит от военните. Каква е разликата между смелостта на гръцките и българските духовници сами може да  прецените. 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене