Преди седмица ученици и учители от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, се завърнаха от работна среща по проект „Да играем и учим за младостта“

Ученици от СУ „Никола Вапцаров“ се завърнаха от работна среща по Еразъм

Преди седмица ученици и учители от СУ „Никола Вапцаров“ – Хаджидимово, се завърнаха от работна среща по проект „Да играем и учим за младостта“. В рамките на 5 дни представители от четири европейски страни работиха и се забавляваха – Гърция, Португалия, България, Северна Македония. Домакин беше Гърция и училището координатор по проекта в гр. Итеа Кардитсас. Участие от СУ „Никола Вапцаров“ взеха ученици от 7., 8. и 9. клас: Анелия Мандажиева, Мария Таранинова, Нели Попова, Ани Петелова, Ванеска Топалова и Елвие Имамова, както и учителите Заприна Глушкова – координатор на проекта и Малина Гелева – учител в училището.

По време на визитата партньорите успяха да се запознаят както с Итеа Кардитсас и Лариса, така и с културното наследство на гръцката страна, където се запознаха отблизо с античната история. В програмата на срещата бяха включени разнообразни дейности, от които най-интересна се оказа „Търсенето на съкровища“, която ги накара на прибежки из центъра на град Лариса да откриват посочените монументи в техните задачи. Борбата за първото място бе голяма, а учениците работиха в смесен екип. Бе осъществена среща и с префекта на област Кардитсас. Ежедневно екипите се докосваха и до вкусната местна храна, наслаждавайки се на силното слънце и приятното време.

Акцентът от дейностите падна на дискусията, проведена между нашите ученици и тези от чужбина, които работиха заедно, разпределени в международни екипи. Напълно свързано с темата на проекта „Да играем и учим за младостта“ учениците през втория работен ден – първата половина, играха игри от времето на техните баби и дядовци, напълно непознато им днес, а в следобедните часове упражняваха модерните игри на днешното ново време. В късния следобед те посетиха модерен СТЕМ център , където се запознаха с програмиране на команди на детски коли с дистанционно управление. Тук те бяха в „свои води“ и с интерес следяха всяко действие на обучителя. Накрая направиха състезание на създадените от тях продукти. Леката кола, програмирана от българския екип, бе първа, успя да победи останалите съперници.

Третия работен ден също бе изпълнен с предизвикателства. Ученици и учители се отправиха на 4-километров поход до село Хляс, където посетиха биофермата на семейство Гусиарес. Там те бяха топло посрещнати от домакните и нагостени с предвеликденски изненади. Любезният домакин ги запозна с работата във фермата. Учениците опитаха да изпълнят някои от електронните дейности при пълнене на крайна продукция, в случая мед. С нетърпение се очакваше и деня за екскурзия. В четвъртък европейският екип от 4 страни се отправи към Метеорите. Там те посетиха манастира Свети Стефан. През цялото време се чуваха възгласите: „Какво божие чудо!“, „Какво чудо на природата!“, „Как са го направили?“ и т. н.

Последният работен ден бе отреден за посещение при префекта на област Кардитсас. Той ги посрещна любезно, запозна ги с областта, макар и виртуално, и на изпроводяк им подари скромни подаръци за спомен. След седалището на префекта групата се запъти към езерото „Пластира“, където обядваха и продължиха с игрите. На връщане се отбиха отново в училището в Итеа Кардитсас за сбогуване, но там бяха изненадани – чакаше ги огромна торта с името на проекта. Освен това координаторът на проекта Анна Карамурто подари на всеки координатор от партньорските страни по един плакет с името на проекта и по една статуетка. Макар и на финала, това беше кулминацията на работната среща.

Координаторът на проекта Заприна Глушкова сподели: „Като цяло, тези пет дни бяха незабравими, защото за някои от учениците участието им в подобен проект беше първото. Те се убедиха, че ползите от него са много нови приятели, усъвършенстване на френски и английски език и разучаване на напълно нови програми и сайтове, с които досега не са работили. На финала си тръгнахме заредени с много впечатления, позитивни емоции, но и с пожелание, че един ден и при нас, в България, всичко ще бъде подредено, цветно, чисто, както в „белите“ европейски страни. Без дупки по улиците и повече усмивки по лицата на хората. Дано да се получи! Ние го заслужаваме!“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене