Депутати искат да легализират преработката на индустриален коноп

Деветима народни представители от „Има такъв народ“, „Демократична България“, „Възраждане“ и „Продължаваме промяната“ предлагат промени в Закона за наркотичните вещества, с които да се легализира преработката на индустриален коноп у нас. Към момента е позволено единствено отглеждането му.

В мотивите към законопроекта пише, че „България има възможността да навлезе успешно в тендецията и да развие своята зелена икономика, включително чрез производство на многообразни иновативни и устойчиви продукти, произведени на базата на индустриален коноп“. Това ще помогне не само за развитието на селското стопанство, но и ще увеличи експорта.

Депутатите отбелязват също, че към днешна дата България е една от малкото държави-членки на Европейския съюз, в която преработката на растението и производството на вторични и крайни продукти е строго ограничена. Индустриалният коноп не е наркотично растение, защото съдържа под 0,2% тетрахидроканабинол. Той расте и се отглежда без пестициди и с малко вода, а при растежа се абсорбират 1,6 тона въглероден диоксид. Кореновата му система достига до 200 см и повишава качеството и състава на почвата. Всички негови части могат да бъдат използвани и продавани. Продуктите от индустриален коноп са природосъобразни.

Маслото от семената на индустриалния коноп се използва за биоетанол, което е гориво. Сега за това се преработва царевица. От един декар индустриален коноп може да се произведе два пъти повече биоетанол, отколкото от един декар царевица, обясняват в мотивите си депутатите. Освен това консумира с 66% по-малко вода, отколкото традиционната култура.

Освен това от един декар коноп се произвежда хартия колкото от 4 декара дървета. Конопът расте за 4 седмици, а дърветата – за 20 години, посочват вносителите на законопроекта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене