В Донбас не чуха призива на папа Франциск за примирие за православния Великден

Боевете в Украйна продължават вече два месеца, въпреки призивите за примирие. Във Ватикана папа Франциск поднови призива си стрелбата и бомбардировките да бъдат прекратени поне на православния Великден, но воюващите в Донбас не го чуха.

Руснаците отново щурмуват завода „Азовстал“ в Мариупол и се опитват „да довършат защитниците“ му и „повече от 1 000 цивилни“, които се укриват в подземията му. Това според украинския президентски съветник Олексий Арестович се случва днес, въпреки че преди дни руският лидер Владимир Путин нареди публично на министъра на отбраната Сергей Шойгу да спре щурма, за да щади живота на руските войници.

Бомбардират завода от въздуха и с артилерия, заяви друг украински представител – Михайло Подоляк. Той призова за „истинско Великденско примирие в Мариупол“, Русия да „помисли за остатъците от репутацията си“ и да отвори незабавно хуманитарен коридор.

Но малко по-късно следобед вицепремиерът Ирина Верешчук съобщи, че и днес руските войски не са допуснали жители на Мариупол да напуснат града в посока към контролираните от Киев територии.

В Туитър Подоляк предложи на руската страна преговори за размяна на военните, блокирани в Мариупол.

Според украинското командване, цитирано от агенция Франс прес, частично блокиран е и вторият по големина град в Украйна – Харков. Същият източник твърди, че руснаците са засилили офанзивата си в източната и южната част на Украйна и резултат от това са битки при Рубежное и Попасна. Властите в онези части на Донецка и Луганска област, които са все още под украински контрол, съобщават за нови цивилни жертви навръх Великден

Руското министерство на отбраната говори само за военни цели, поразени през изминалата нощ. Съобщава се за артилерийски и ракетни удари по украински военни складове между Изюм и Барвенково, както и в северните и западните покрайнини на Донецк. Руската авиация е унищожила през изтеклата нощ 26 военни цели – като цех за производство на взривни вещества край Павлоград.

Донецките и луганските сепаратисти също твърдят, че са нанесли тежки загуби на украинските военни. А от граничната руска Ростовска област съобщават, че на руска територия през последното денонощие са минали повече от 10 хиляди жители на признатите единствено от Русия ДНР и ЛНР.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене