Кабинетът преговаря да се откажем от въглищата през 2040 г.

Стефан Янев: Корупцията компрометира всички системи в държавата

Служебният кабинет преговаря страната ни да се откаже от въглищата през 2040 г., а не през 2038 г. Това обяви премиерът Стефан Янев на конференция на бизнеса с правителството.

Дали това ще стане, ще се разбере до края на седмицата.

Янев акцентира върху Зелената сделка и амбициозната цел на ЕК Европа да се превърна в първия климатично неутрален континент. Той бе категоричен, че е важно да се гарантира, че преходът ще е плавен и справедлив спрямо всички държави.

За Плана за възстановяване и устойчивост той изтъкна, че е в процес на финализиране, като основната му цел е икономическото възстановяване. Той открои четири основни приоритета – иновативна, зелена, свързана и справедлива България.

Янев се обяви за обща енергийна стратегия одобрена от Народното събрание. В тази връзка той посочи, че цените на тока са притеснителни за бизнеса, но тенденцията за техния ръст е в цяла Европа. Министър-председателят изтъкна, че страната ни устойчиво поддържа най-ниски цени. Той изреди и мерките предприети от служебния кабинет по темата.

Началото на изказването си Янев започна с това, че за политиците е важна обратната връзка с икономическите субекти в страната, как те да бъдат спокойни, за да реализират частните си инициатива.

„Твърдо вярвам, че от добре функциониращия бизнес зависи националното благоденствие“, обяви Янев и допълни, че управляващите трябва да гарантират икономически живот базиран на ясни и устойчиви правила, които да се спазват от всички, както и да бъдат изградени съответните санкциониращи механизми.

Служебният премиерът посочи, че високите резултати може да се постигнат от редовен кабинет, подкрепен от стабилно мнозинство, който да реализира промени в секторите – корупция, образование, икономика енергетика.

„Ключови сектори се нуждаят от фундаментални промени. В тази посока служебния кабинет разполага с ограничен инструментариум“, обясни Янев като посочи, че „корупцията компрометира всички системи в държавата“.

„Няма как да имам ефективни политическа, икономическа и социални системи, ако не решим корупцията по всички нива“, каза той.

По тази тема той припомни предприетите от оглавявания от него служебен кабинет по отношение на санкционирането по закона „Магнитски“, оптимизирането на работа на приходните агенции и ББР. Също така Янев обърна внимание и на актуализацията на бюджета, предложена от правителството, с която по думите му се гарантира ключови планове и помощ за бизнеса.

Министър-председателят коментира, че на фона на това, което са заварили в държавата, служебният кабинет е въвел ред, променил работата в ключови сфери и е показал как се работи за националния интерес. По думите му в момента наблюдаваме криза на политическото представителство, популизмът доминирал на всички нива и липсвали национални приоритети, цел, солидарност и чувство за единство по важни въпроси.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене