Възможности за дългосрочно партньорство в областта на възобновяемата енергия обсъдиха държавният глава и министър-председателят на австрийската федерална провинция Бургенланд

Дългосрочно партньорство в сферата на енергийна трансформация, по-ефективното използване на енергия от възобновяеми източници и прехода към климатична неутралност обсъдиха на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев и министър-председателят на федерална провинция Бургенланд – Австрия Ханс-Петер Доскоцил. Бяха отчетени добрите отношения между България и Австрия в областта на икономиката и културата и набелязани конкретни области за тяхното надграждане.
Участниците в срещата се обединиха, че енергийната трансформация не е индивидуално състезание, а обща кауза, за постигането на която трябва да се обединят усилия и експертиза.
Президентът Радев открои успешния опит на австрийската федерална провинция Бургенланд в изграждането на съоръжения за добив на слънчева и вятърна енергия и посочи, че България може да го използва при постигане на общите европейски климатични цели, включително в изпълнението на дейностите, заложени в българския План за възстановяване и устойчивост. Държавният глава подчерта, че Зелената сделка изправя страната ни пред нови предизвикателства, в които сътрудничеството може да е особено полезно и да доведе до ползи за обществото и до добавена стойност за икономиката и на двете страни.
Обща бе позицията, че споделянето на добри практики между отделните страни в Европейския съюз и обменът на нови технологии в областта на зелената енергия са полезни за постигането на устойчиви решения в енергетиката във всяка от страните членки. Необходимостта от повишаването на енергийната сигурност и осигуряването на електроенергия на достъпна цена също бе сред темите на срещата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене