Арестуваха 17 „кокаинови крале“ в мащабна операция на Европол

Белгийската, холандската и германската полиция са арестували 17 „кокаинови крале“, свързани с рекордно количество заловена дрога в пристанищата на Хамбург и Антверпен, съобщи полицейската агенция на ЕС, Европол.

В рамките на операцията в три държави федералната и регионалната полиция са нахлули в повече от 35 обекта и са конфискували четири апартамента, четири автомобила, електронно оборудване, часовници и пари в брой на стойност 5,5 млн. евро, съобщи Европол.

Единадесет заподозрени са арестувани в Германия, петима в Белгия и трима в Нидерландия, се казва в изявление на базираната в Хага агенция.

„Тази операция беше насочена към европейската и южноамериканската инфраструктура за наркотици и пране на пари на мащабна мрежа за трафик“, заяви Европол.

Арестите са свързани с разследването на конфискацията на около 34 тона кокаин през февруари миналата година в Хамбург и Антверпен – рекорден товар на стойност милиарди евро.

„По време на разследването сътрудничещите си органи разкриха, че тази престъпна група е имала капацитета да изпрати множество многотонни пратки кокаин към Европа само за няколко месеца„, добави агенцията.

Полицията успяла да разкрие кокаиновата операция, след като свалила комуникационната платформа SKY ECC. Миналата година те хакнаха мрежата, която се използва почти изключително от организирани престъпни групи за комуникация чрез криптирани телефони.

Десетки други заподозрени вече бяха арестувани през февруари в рамките на мащабна операция, координирана от Европол в шест европейски държави във връзка със същия случай

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене