Бюджетът на община Перник с 20 млн. лв. повече от миналата година

Общинският съветник Д. Захариев заплаши кметския екип с прокурор

Съветниците в Перник вчера на извънредно заседание приеха бюджета за 2022 година. Рекордните за общината 136 864 136 лева подкрепиха 23-ма съветници, 2-ма се въздържаха и 3-ма гласуваха „против“. Сумата е с 20 млн. лева повече от миналогодишния бюджет. От местни приходи се предвиждат 65 944 327 лв., за миналата година те са били 42 228 891 лева. На базата на заложените суми разходната част също е разчетена на 136 864 136 лева. О т тях разходите от местни дейности са 64 197 184 лева, при 58 323 058 лева за миналата година и 71 308 561 лева от държавния бюджет.

Д. Захариев заплаши общинската администрация с прокурор

Заседанието бе ръководено от председателя Димитър Колев, а малко след началото му в залата пристигна кметът Станислав Владимиров. Това предизвика закачка от съветника от ГЕРБ Андрей Павлов: „На първо място, искам да приветствам г-н Владимиров за участието му на днешната сесия. За нас това е голяма чест, защото се случва за 2-и или 3-и път, откакто тече мандатът му. Ще бъде удоволствие тези участия да са по-чести“, заяви Андрей Павлов.

Общинският съветник от ГЕРБ Павлов коментира разпределението на общата субсидия в частта на общинската администрация на фона на галопиращата инфлация, като според него заплатите на служителите са ниски в сравнение с разходите на семействата.

„Цените удариха небето. Има увеличение от държавни делигирани дейностти от 110 000 лв., което е нищожна сума. Знаем, че тя ще бъде допълнена от местни приходи в размер на 4%, но и тя няма да е достатъчна да обезпечи хората и да ги компенсира в тази инфлация, която продължава да се развива. Обедняването на населението е огромно и можеше да се помисли за по-големи средства, които да бъдат дадени на работещите в общинската администрация. Тези хора трябва да живеят от нещо“, каза той.

Според него очакваните приходи са над 16 млн. лв., но има вероятност да не могат да бъдат реализирани. Павлов заяви, че през предходната година е имало неизпълнение на тази част от бюджета. Реализирани са само 3 млн. лв. от продажби на земя.

„Сега доста амбициозно залагаме 16 млн. лв. Това е свързано с дейността на дружеството „Индустриална зона“. Очаква ли се тази сума да бъде реализирана? Има ли конкретни инвестиционни намерения? Има сериозен риск от възникване на дефицит от тези планирани приходи“, каза още Павлов. Той предложи още да бъде включено в капиталовите разходи изграждане на игрище за футбол в двора на училището в кв. „Тева“, където живеят около 10 000 души. За сметка на него да отпадне изграждането на такова в с. Боснек, или пък да бъдат намалени сумите за инженеринг за направата на спортни площадки. Предложението обаче не бе прието.

Кметът Владимиров заяви: „Ще се наложи да преправяме този бюджет. Някои точки вероятно ще отпаднат. По-важното е, че ще има общинска полиция. Другото по-различно е, че държавата ще делегира детските градини и яслите. Идеята е да направим детската кухня безплатна и с доставка по домовете, за да подпомогнем най-малките“.

По време на заседанието се стигна до размяна на реплики заради покрива на новостроящата се църква в квартал „Тева“. За него са необходими 100 000 лв. Денислав Захариев направи предложение те да бъдат взети от 400 000-те лв. за сметометачни машини. Оказа се, че машините вече чистят в Перник, а бюджетът дори още не е одобрен. Захариев заплаши общинската администрация с прокурор. Предложението му за вземане на 100 000 лева от парите за машините и да бъдат планирани за покрив на храма не бе прието.

Част от съветниците

Съветникът от АБВ Петър Първанов обясни несъгласието си да бъдат отпуснати пари за покрива на храма с опасност от предизвикване на прецедент. „Дарявал съм за изграждането на храма и за още много други обекти, но според мен отпускането на тези пари ще доведе от прецедент. Предлагам например кметът да направи коктейл, на който да покани представителите на бизнеса, които да дарят суми, и с тях да се завърши обектът“.

Одобрено бе футболният клуб „Миньор“ да получи 250 000 лв., а волейболният и баскетболният  – по 50 000 лв.

На заседанието съветниците след спорове одобриха искане на кмета в докладна записка за отпускане на още 4 административни бройки. Съветникът от ГЕРБ Александър Александров изрази позицията на групата, че не трябва да се приема предложението на кмета.

„Ставаме свидетели, че за поредна година общинската администрация входира докладна за увеличаване на бройките в администрацията. Това по никакъв начин не кореспондира със заявките, които направи кметският екип в началото на своя мандат, а именно да редуцира числения състав на администрацията“, заяви Александров.

„Широко прокламираната мантра в началото на мандата на кмета, че ще свие общинската администрация, на практика не работи. С всичките тези промени на структурата кметът може би най-накрая е разбрал, че за да бъде успешен един мандат, са необходими хора“, заяви зам. председателят на ОбС адв. Милена Миланова.

Одобрено бе и предложението на Владимиров за заплатите на кметовете и кметските наеместници в населените места на общината.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене