Политолог от „Тренд“ коментира катастрофалния спад на ПП и дойде ли време за избори

Ако има предсрочни парламентарни избори, не виждам вариант, в който ще имаме по-лесна парламентарна коалиция от тази. Възелът ще стане още по-заплетен, смята Димитър Ганев

„Има структурна промяна в коалицията. Качва се ерозията на правителството“. Това заяви политологът от „Тренд“ Димитър Ганев в ефира на Нова тв и предаването „Здравей, България“.

„Доверието към правителството продължава да пада. Този месец все пак е с доста по-малки стойности“, добави експертът.

„Забелязваме, че ГЕРБ стои на сходни нива от изборите насам. Ерозията при ПП не води до ръст при ГЕРБ. Ръстът е при „Възраждане“. Ще се види дали ще е трайна тенденция“, каза политологът.

Горещо проучване показва инфарктен обрат, ако изборите бяха днес ГРАФИКИ

„“Възраждане“ е близо до резултат до БСП и ДПС и, ако този темп се запази, „Възраждане“ може да стане трета политическа сила“ смята Ганев.

По думите му това е момента картина и все пак не сме в изборна ситуация. Той отбеляза и че има нови формации, които също ще се засилят за изборите.

Ако има предсрочни парламентарни избори, не виждам вариант, в който ще имаме по-лесна парламентарна коалиция от тази. Възелът ще стане още по-заплетен„, каза Ганев.

По думите му повече от половината българи смятат, че правителството няма да изкара мандата си, но не искат вотът да е в момента.

„Тествали сме през няколко индикатора потенциална партия на Стефан Янев. Това е партия, която би имала представителство в българския парламент. Основни потърпевши от подобен проект биха били „Възраждане“, БСП и „Продължаваме промяната„. Това зависи и доколко Янев ще съумее да реализира потенциала си. Ниша все пак има“, каза той.

„Има социална огромна ниша. Партия, обещаваща по-ниски цени, ще грабне вниманието. Манолова загрява тъч линията точно по този начин. Усеща нишата общо взето. Има две ниши – една геополитическа заради войната в Украйна, и ниша за цените“, каза той.

Ганев не се нае да каже дали високите цени ще свалят правителството. „Това ще доведе до продължаваща ерозия обаче и не виждам как този тренд може да бъде обърнат“, каза още той.

Има спад на подкрепата към целия кабинет, заля ги серия от кризи. Няма как да няма щета. Всяка формация при нови избори ще имат по-малко депутати в парламента и именно това нещо държи коалицията, колкото и парадоксално да звучи“, каза той.

По думите му може да се опитват ръчни спирачки с непопулярни министри„Много трудно ще се спре вече този процес, защото трябва да има консенсус между партиите в коалицията. Те обаче не могат да се съгласуват дори по най-малките теми“, каза той.

Според него и ГЕРБ нямат интерес от избори в момента. „Те трябва да почакат, защото ако прогнозите се сбъднат за продължителен спад на подкрепата към коалицията, след година Борисов ще е в много изгодна позиция“, категорично завърши Ганев.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене