Спират ремонтите през почивните дни в село Ковачевица

След подаден сигнал от жители на село Ковачевица кметът на община Гърмен Феим Иса разпореди взимане на незабавни мерки за преустановяване на строително-ремонтните дейности през почивните дни в курортното село.

Местните хора възроптаха остро срещу това, че едрогабаритна техника вдига шум, замърсява с кал и отпадъци от строителни материали, и се руши автентичния калдаръм възстановяван с много усилия и средства от хора и община.

Кметът Феим Иса съобщи, че е разговарял с кметския наместник на Ковачевица Кирил Жуглев, който още тази седмица е издал заповед за преустановяване на всякакви строителни дейности през почивните и празнични дни. Г-н Жуглев напомни и за решение на общинския съвет, че техника с габарити над 5 тона няма право да влиза в Ковачевица, което е и архитектурен резерват.

Кметският наместник Кирил Жуглев сподели, че с общинският кмет работят в екип и заедно са успели да постигнат много за селото през последните две години. И е категоричен, че подкрепя облагородяването в селото, но строителните фирми трябва стриктно да спазват закона.

„И г-н Иса и аз винаги сме имали диалог с фирми и хора, които извършват строителство в селото. Никой от нас няма нищо против, оказва се нужното законово съдействие, за осъществяване на плановете на хората, но трябва да бъдем внимателни и отговорни и запазим максимално автентичността на уникалната Ковачевица.

Особено важно е след преминаване на тежката техника да се извършва почистване от самите фирми, за да не се натрупва мръсотия, и се създава неудобство за стотиците туристи, които обичат да посещават Ковачевица“, коментира Кирил Жуглев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене