ЧУЖДОТО Е НАЙ-СЛАДКО: Българките полудяха по яйцата на комшиите

Българките пощуряха по яйцата на съседите, а като се започне от съботния пазар в Одрин до касите на големите хипермаркети най-купуваната стока навръх Страстния четвъртък са яйцата. „Нормално не продаваме такива количества, но всяка година в навечерието на празника на християните увеличаваме доставките и имаме големи продажби и много добри промоции.“ – коментира търговец в голяма верига магазини в Одрин.

„За втора година си купувам тука яйцата за боядисване, чисто бели са, голям размер, не се пукат докато ги варя и лесно се белят.“ – хвали стоката Мари, докато товари багажника на кола със сливенска регистрация. Не без значение е и цената, между 18 и 30 стотинки за бяло яйце размер XL и тегло в зависимост от разфасовката, магазина и производителя. „Чок буюк бой“ – много голям размер, рекламират стоката си съседите от юг.

Съвпадналото по време падане на ограниченията при влизане у нас и разхлабването на мерките срещу COVID-19 в самата Турция и свалянето на ДДС за хранителни продукти и хигиенни материали от 18 на 8 процента предизвика ренесанс на пазарния туризъм сред българите. Хотелите в Одрин са заети на ок. 80 процента, денем заради поста за Рамазан заведенията са празни и ги посещават само туристи, но за най-популярните ресторанти и механи за след залез слънце е нужна предварителна резервация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене