Защо един млад лекар избра да се върне в родния Разлог

Над 70% от болниците в страната имат недостиг на медицински кадри. Това показва анкетата на индекса на болниците у нас. Най-голям дефицит на кадри се наблюдава в общинските болници, където голяма част от персонала е в пенсионна възраст, а заради ниското заплащане и лошите условия на труд младите специалисти предпочитат предимно големите градове.

Един млад лекар от Разлог обаче избира да се върне в родния си град, където да бъде полезен на пациентите там.

Ивайло Парев е 5 курс студент по медицина в София. В многопрофилната болница в Разлог е доброволец вече 4 години, като през последните две дава дежурства и в Спешния център на лечебното заведение. Избрал е да специализира инфекциозни болести и въпреки ниското заплащане доктор Парев е решил да продължи лекарската си кариера в болницата на родния си град.

„Не може провинцията да остане без здравеопазване. Нашите приятели, родители, баби и дядовци, те не мога да бъдат оставени на произвола. В провинцията също има път за кариерно развитие, пациентопотокът е много голям, като специално в разложката болница това се потвърждава“, заяви д-р Ивайло Парев.

„Парите не са всичко. Понеже много колеги остават в София, заминават за чужбина именно от финансова гледна точка, но смятам, че винаги едното е за сметка на другото“, коментира д-р Парев.

Младите лекари, които избират да работят в по-малките болници, където работата също е много, дават енергия и на по-опитните, казва един от колегите на д-р Парев.

„За да функционира нормално всяко лечебно заведение, трябва да постъпват все повече нови млади кадри, които заменят другото поколение лекари. Това са уникални млади хора, отдадени на професията. Доктор Иво Парев през цялото време на ковид пандемията, винаги е бил някъде доброволец на първа линия. Дали е бил в спешна помощ, дали във вътрешно отделение“, заяви д-р Емил Тончев, директор на отделението по „Образна диагностика“ в МБАЛ-Разлог.

Все по-малко обаче са примерите като доктор Ивайло Парев, дори и в Многопрофилната болница в Благоевград. Въпреки че се намира в областен център, достатъчно кадри няма, а причината отново е ниското заплащане.

„В болницата работят 106 лекари, от които 22% са пенсионери, сестрите от 128, над 29% са пенсионери. Голяма част от сестрите, както и младите лекари работят на щат и половина и една от основните причини за този дефицит е недоброто заплащане и условията на труд“, каза д-р Александър Костов заместник-управител на МБАЛ-Благоевград.

Ако в следващите 10 години тенденцията младите лекари да остават в големите градове, а други да избират чужбина не бъде обърната, болниците в малките населени места ще изчезнат заради липса на кадри./БНТ/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене