Кметът на Петрич Д. Бръчков: Успоредно с битката с пандемията, през 2021 г. успяхме да изпълним много от заложените проекти – водопроводи, сондажи, улици, обновихме училища, детски градини …

„Успоредно с изискванията за реакция при пандемия, 2021 година е удовлетворяваща за изпълнението на обектите от капиталовия списък”, заяви кметът на община Петрич Димитър Бръчков.

През изминалата година приоритет на общината беше  болницата в Петрич. Там беше осигурена нова апаратура за отделенията, в които бяха най-тежките случаи на Ковид-19, кислород до всяко отделение и нови мобилни кислородни апарати, нови реанимационни легла от съвременен клас в реанимация. По отношение на уличната мрежа в града през 2021 година е изпълнен ремонтът за нова асфалтова настилка и нов водопровод на ул. „Цар Симеон“ – от ул. „Места“ до ул. „България“. Общината вече е уведомила фирмата, че има забележки по полагането на новия асфалт“, уведоми кметът Димитър Бръчков и заяви безкомпромисност по отношение на контрола за тяхното отстраняване.

Също през миналата година са подменени тротоарните настилки и водопроводът по други две улици, които поемат трафика и за граничните пунктове Златарево и Кулата – ул. „Солунска“ и ул. „Елтепе“. „Продължават разговорите за приключване на процедурата по прехвърлянето на тези улици в собственост на държавата при изпълнени от община Петрич всички условия“, каза кметът. Извършени са строителни дейности за подобряване на състоянието на настилките по алеите в градския парк, оформени са подстъпите към новата сграда на музея, завършена е оградата на парка. 4000 метра нова улична настилка е положена в общо 10 села на общината – Първомай, Михнево, Кърналово, Старчево, Рупите, Тополница, Марикостиново, Г. Тодоров, Дрангово, Кулата и Митиново. В селата, в които е направен ремонт на улици, задължително е подменен и водопроводът. За осемте села в Подгорието инвестициите бяха свързани с цялостно асфалтиране на главния път и ремонт на прилежащата инфраструктура със средства от държавата. Отделно от това са направени допълнително подстъпи към селата, нови тротоарни площи, там където минава главният път, и нови водопроводи, близо 3000 метра. Само през миналата година са сменени общо 6000 метра водопроводи на територията на града и селата. 800 метра е новоизградената канализация в селата. Завършени са двата нови вододобивни сондажа за питейно-битови нужди в землището на гр. Петрич. Тези нови сондажи са с по-добър дебит и по-икономични като консумация на ел. енергия. Миналата година завърши и цялостното асфалтиране на пътя от село Рупите до обект „Хераклея Синтика“. I ОУ „Кочо Мавродиев“ вече е с нов покрив и няма да има проблем с течове. В същото училище учениците от първи и втори клас учат и в новоизградена пристройка. Започна и цялостно обновяване на двора на ДГ „Снежанка“ в град Петрич. „Аварийно сме реагирали както в града, така и по селата, особено след бедствието от средата на месец декември. Много поражения имахме по инфраструктурата, успяхме частично да се справим, продължаваме и през тази година, включително и с подкрепата, която идва от държавата“, подчерта кметът Димитър Бръчков.

ИВАН ИВАНОВ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене