Радев: България трябва да вземе пример от Португалия по Плана за възстановяване

България трябва да вземе пример от Португалия по Плана за възстановяване. Това препоръча президентът Румен Радев след срещата си с министър-председателя на страната Антонио Коща. По думите му Португалия е изключително напреднала в това, което тепърва предстои на нашата страна – изпълнението на Плана и изпълнението на реформите.

„Португалците работят много усилено по техния план и са доста по-напред от нас. Разликата между нас и тях е една година. Те първи внесоха своя план в ЕК и бяха едни от първите одобрени, които получиха своите средства“, изтъкна държавният глава.

Радев разказа, че в Поругалия са създадени 60 консорциума между водещи учени, университети и бизнеса, за да могат да изпълнят целите си в плана. „Един пример ви давам как те мислят за кръгова икономика и съхранение на зелена енергия  – залагат много зелен водород, защото имат много инсталации за възобновяеми енергийни източници, имат вода. Но едновременно с това правят и строят двигатели за автобуси, камиони, коли, които да работят на водород“, сподели още президентът.

Португалия е сред лидерите на зелена енергия и зеления преход в Европа, подчерта още той.

Румен Радев коментира още, че е изключително важно страната ни да запази позицията си по РС Македония.

„Трябва да се придържаме към националната рамкова позиция, към декларацията на парламента, към постигнатият консенсус на КСНС. Там нещата са регламентирани много ясно и аз се надявам, че ние ще запазим точно тази позиция, защото тя е единствената гаранция да имаме устойчивост и необратимост на процеса на интеграция на РСМ“, каза още държавният глава.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене