253 души са загинали от проливните дъждове и наводненията в ЮАР

Броят на загиналите от проливни дъждове и наводнения в провинция Квазулу-Натал в Република Южна Африка (ЮАР), достигна 253, съобщи в сряда южноафриканският телевизионен канал eNCA, цитирайки ръководителя на здравната служба на провинция Номагугу Симелане.

През деня в района на Дърбан са паднали средно 300 мм валежи, което е два пъти повече от предишния рекорд. Бедствието е причинено от субтропичен циклон, необичаен за тези географски ширини. Първоначално се съобщаваше за 60 жертви. Правителството на провинция Квазулу-Натал обяви засегнатите райони за зона на бедствие. Президентът на страната Сирил Рамапоса пристигна на мястото да се запознае с последствията от природното бедствие. На пострадалите са осигурени временни жилища, осигурена им е храна и медицинска помощ.
 

ЮАР наводнения
БГНЕС

 

Както предадоха световните агенции, от 8 април в ЮАР се наблюдава рядко метеорологично явление, когато поради влиянието на студените въздушни маси в Антарктида над страната надвисна студен циклон с обилни валежи. Югоизточните региони пострадаха най-много, предимно провинция Квазулу-Натал с най-големия град Дърбан.

Южноафриканската метеорологична служба предупреждава за нови валежи.
 

ЮАР наводнения
БГНЕС

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене