Доколко уязвими са украинските бежанци от въвличане в трафик на хора

Рисковете, породени от военните конфликти в Украйна, в частност уязвимостта от въвличане в трафик на хора, експлоатация и други престъпни дейности, пред които са изправени разселените лица, дискутираха днес в Благоевград на Координационна работна среща отговорните институции.

„Истината е, че потърпевшите украински граждани са изключително уязвими, тъй като освен всичко друго, те са потенциални жертви на трафик, експлоатация и други престъпни дейности. Осъзнавайки всичко това Община Благоевград предприе мерки за оказване подкрепа още при започването на бежанската вълна. Предприехме незабавни действия в посока подсигуряване на подслон, топли завивки и топла храна тези бедстващи хора, които са предимно жени и деца. Създадохме координационен център, който работи отлично и в който всекидневно се събират продукти от първа необходимост, предоставени от гражданите и гостите на Благоевград“, каза по време на срещата секретарят на Община Благоевград и председател на Местната комисия за борба с трафика на хора – Благоевград Дейвид Арабаджиев.

По думите му Благоевград е първият град в България, който предоставя социални жилища за идващите от Украйна. Според него приоритетите и мерките по отношение на идентифицирането, насочването и подпомагането на жертвите на трафик на хора, включени в Националния механизъм за насочване и подпомагане на жертви на трафик, координиран от Националната и десетте местни комисии, е напълно приложим, както за гражданите на Европейския съюз, така и за граждани на трети страни.

„Всички мерки, предвидени в Закона за борба с трафика на хора, са валидни по отношение на идентифицирането, закрилата и подкрепата на потенциални жертви на трафика на хора“, допълни Арабаджиев.

По думите на Любка Костадинова, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора – Благоевград, престъплението трафик на хора има латентен характер.

„То е скрито за голяма част от обществото. Организираните престъпни групи генерират огромни печалби от експлоатацията на пострадалите лица, а броят на реалните жертви е значително и многократно по-висок от официално идентифицираните“, каза още тя.

Срещата се проведе в хибриден формат, с участието присъствено и онлайн на представители на много институции, ангажирани с проблема.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене