Гигантски фалос стърчи в Родопите

Гигантски фалос се извисява в Родопите!

Мистериозната скала стърчи насред полето край пазарджишкото село Побит камък, като съществуват различни легенди как се е появил точно на това място.

Любопитното е, че в района няма подобни скали и затова е пълна мистерия как големият каменен блок се е озовал в средата на нищото. Заради тази мистерия местните сравняват скалата с най-известният мегалитен паметник в света – Стоунхендж.

Според вярванията камъкът в Родопите помага за различни неща. Жени, които се докоснат до него, могат да забременеят и да имат рожба, дори преди това да са нямали успех в това начинание. Други смятат, че ако имате желание, трябва да го изречете на място и да обиколите три пъти скалата. Съществуват и хумористични предположения, че това не е фалос, а паметник на татко Барба, тъй като скалата прилича на анимационния герой, погледнат от специален ъгъл.

Има сведения, че около селото са живеели траки от племето беси. Те издигнали най-високия менхир (продълговати камъни, забити самостоятелно или образуващи дълги алеи) на Балканите и редица скални светилища в района. През първи век бесите са покорени от Римската империя и тези земи влизат в територията на провинция Тракия до IV век, когато ставаме част от Източната Римска империя Византия. По-късно през VI век по тези места се заселват славяни, които оставят ярка следа в гена, обичаите и фолклора на местното население.

Менхирите вероятно са свързани с култа към мъртвите. Височината на камъните варира от 1 до над 20 метра. Най-големият менхир се намира в Карнак (Бретан, Франция) и наброява 2813 камъка, подредени в 13 реда. В България са известни няколко менхира – в градовете Хасково и Стрелча и в селата Овчарово, Петокладенци, Стежерово и Староселци.

„Приемаме го като най-обикновен камък, дори не му обръщаме внимание вече. Но идват хора от цялата страна, за да го видят или да си сбъднат техни желания“, коментира пред вестника жител на Побит камък.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене