Дискусионен форум за студенти проведоха секретарите на Местните комисии за борба с трафика на хора

Дискусионен форум на тема „Противодействие на трафика на хора с цел принудителен труд”, с цел надграждане на регионалните политики за превенция на престъплението трафик на хора, предотвратяване на трудовата експлоатация и взаимодействие с академичната общност, проведоха секретарите на Местните комисии за борба с трафика на хора (МКБТХ) в Благоевград, Сливен и Бургас.

В срещата взеха участие над 80 студенти и преподаватели от ЮЗУ „Неофит Рилски”, Благоевград, Технически университет – София, Факултет и колеж, Сливен и Университет „Проф. д-р Асен Златаров”, Бургас.
Росица Янева, секретар на МКБТХ – Бургас направи общ преглед на престъплението трафик на хора, Любка Кстадинова, секретар на МКБТХ – Благоевград синтезира първопричините за развитие на съвременното робство, а Владимир Друмев, секретар на МКБТХ – Сливен представи актуална информация за трафика на хора с цел трудова експлоатация в европейския контекст.
Постави се акцент върху миграционните бежански потоци във връзка с войната в Република Украйна и произтичащите от това социлани и икономически промени, които са предпоставка за тревожно нарастване на мащабите на престъплението.

След провеждане на ползотворна дискусия с участниците и обсъждане на конкретни казуси, във втората част на събитието се присъедини Михаил Стефанов, консултант и обучител, с дългогодишен опит в организирането и провеждането на превантивни дейности по линия на трафика на хора. Беше представен специализиран видео материал, който показва рисковите ситуации, пред които са изправени младите хора в процеса на намиране на трудова заетост.

Според последни данни на Европейската комисия, трафикът на хора с цел трудова експлоатация е засегнал около една четвърт или 26 % от регистрираните жертви в рамките на Европейския съюз.
Жертвите са експлоатирани в секторите на строителството, селското и горското стопанство, промишленото производство, ресторантьорството, хотелиерството, развлеченията, полагането на грижи, почистването и обслужването в домакинствата, рибарството, търговията на дребно и транспорта.
Интернет и злоупотребата с технологии са се превърнали в основна част от бизнес модела на трафикантите и присъстват на всеки етап от престъплението – от набелязването и набирането на хора, през контрола и принудата до експлоатацията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене