Над 200 жители на Елховец настояха за спешна рехабилитация на пътя до язовир Пловдивци

Над 200 души от село Елховец и съседните села се събраха на извънредно изнесено заседание на Общински съвет – Рудозем. Залата на читалището в Елховец се оказа тясна да побере хората, пристигнали да настояват за спешна рехабилитация на пътя от Рудозем до язовир Пловдивци. На заседанието присъстваха четиримата депутати от областта – Зарко Маринов, Михал Камбарев, д-р Красимир Събев и Хайри Садъков, и областният управител Емил Хумчев. Разгледана бе само с една точка – състоянието на пътя Рудозем – Елховец – Пловдивци.

Единодушно общинските съветници гласуваха декларация, с която настояват министърът на регионалното развитие и народните представители от област Смолян, съвместно с всички отговорни институции да предприемат нужните действия за цялостната рехабилитация на пътя. Паралелно с това да бъде осигурено финансиране за довеждащия водопровод Мочуре – Елховец – Рудозем, попадащи в обхвата на пътния участък.

„Двама предишни областни управители, от предишни правителства, твърдо заставаха зад една определена дата – 30 октомври, за завършване на пътя. В момента се информираме най-вече от социалните медии, че пътят ще бъде консервиран. Всички ние търпим неудобства, пътувайки ежедневно по него”, каза кметът на Елховец Добромир Шевалиев. Кметът на Рудозем Румен Пехливанов обясни, че трасето обслужва 11 населени места с над 2000 души население. Проблемът се задълбочил сериозно след пускане на експлоатация на язовир Пловдивци. Хората се надявали, че още тогава пътят ще бъде възстановен, защото в сметката за строителството на водоема е имало заделени пари за рехабилитация.

„Това че виждаме залата пълна, означава, че говорим за проблем, който е от изключителен интерес. Говорим за решаването на проблем, който не е бил решен много години досега. Аз като народен представител непрекъснато ще задавам въпроси към пътната агенция и ще настоявам ангажиментите да приключат. В Смолянска област има отсечки от пътната мрежа, които са под всякаква критика – в крайно тежко състояние, и това не може да бъде оставено така”, каза народният представител Зарко Маринов.
Областният управител Емил Хумчев заяви, че нито от медиите, нито от министъра е чул, че проектът ще бъде замразен. „Уверявам ви, че ще настоявам и ще следя въпроса системно и отговорно и това лято да се приключи с този обект”, посочи той.

„С г-н Маринов и г-н Хумчев комуникираме ежедневно. По темата за пътищата г-н Маринов е много подготвен и е правилният човек в Комисията по регионално развитие. Добрата новина е, че имаме достъп до всички министри в изпълнителната власт. Имаме подкрепата на министър Караджов и на министър Василев, който също потвърждава, че има достатъчно пари и трябва да има проекти, които трябва да бъдат входирани. Казвайки проекти, имам предвид проекти, в които няма надписване, които са реални и които казват, че ни трябват тези пари, за да изпълним това – без наши фирми и ваши фирми”, заяви народният представител Михал Камбарев.
В залата бе и представителят на консорциумът, който е бил натоварен със задачата да извърши рехабилитацията на трасето. Хари Малинов каза, че срокът – до есента, е реалистичен. Трябва обаче първо да бъде пуснат новия водопровод от Мочуре до Рудозем, в частта, попадаща в пътното трасе. „Може за два месеца да го направим”, обеща Хари Малинов.

„Едва ли има някой който иска този път да не се реконструира и направи. Опира до едни 12 млн. лв. Не мисля, че за държавата са проблем. И ако трябва да декларирам нещо пред вас е, че аз ще подкрепя всяка стотинка, която ще бъде внесена от управляващите като предложение в Народното събрание, за да може тези пари да се пуснат и този път да се случи”, каза и д-р Красимир Събев. Колегата му от ДПС Хайри Садъков обясни, че много дълго е работил по тази тема с кмета и представители на държавната власт през годините. „Парламентарния контрол поне на този етап досега не дава резултат, защото някой отговаря нещо, то се оказва, че е лъжа и след това не се случват нещата и после става нещо друго. Затова скоро време не съм подавал въпроси. Не трябва да висят тези обекти, започнати в няколко направления в областта през последните две години, защото някой проверява да няма злоупотреби. Трябва да се потърси отговорност, но обектите да се продължават, за да не страдат хората”, като той, като също обеща подкрепа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене