Три артистични проекта се откриват на 12 април на различни локации в Благоевград

На три различни локации – къщите в квартал Вароша, Градската художествена галерия и Регионалния исторически музей, на 12 април ще бъдат открити няколко изложби на различни автори.

В 12:00 часа в двора на къща-музей „Георги Измирлиев-Македончето“ в квартал Вароша ще бъде официалното откриване на проекта „Стаички“. В този проект няколко къщи във възрожденския квартал уютно ще приютят творческите хрумвания на седем млади автори: Александър Лазарков, Зоран Мише, Калина Мавродиева, Катерина Димитрова, Кристина Маркова, Юлий Таков, Явор Костадинов. Камерните самостоятелни изложби с авангарден прочит по уникален начин се вписват в атмосферата на старинния квартал. Този проект има вече своята история в Благоевград, куратор е известният благоевградски творец Сашо Стоицов. Тазгодишното издание е под надслов „Различно пространство“.

В 17:30 часа, в Регионалния исторически музей ще се открие изложба на Вили Костова, чиято страст е да изобразява цветя. Затова и изложбата е наречена „Цветница“. Освен че прави препратка към предстоящия християнски празник Цветница, авторката акцентира и върху христянските добродетели като чрез картините си иска да подпомогне доброволческата кухня за нуждаещи се към църквата „Св. Николай Чудотворец“ в квартал Грамада.

В 18:00 часа, в голямата зала на Градската художествена галерия е откриването на самостоятелната изложба на Любима Бърдарова „Природни състояния“. Както подсказва заглавието, природата е в основата на вдъхновенията за тази изложба. По думите на авторката „това са онези спектакли на натурата, които спират дъха ни и създават илюзията за отваряне на нови пространства. Състояния, които са мимолетни, неуловими, ефирни или мощни, завладяващи или унищожаващи.“

Всеки е добре дошъл на официалните откривания или може да разгледа в следващите дни предложените естетически предизвикателства.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене