Петков: „Продължаваме промяната“ няма да подкрепи Каримански, въпреки оттеглянето на Гюров

„Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който, поради разцепление на управляващите, ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС. Ето защо ще информирам коалиционния съвет за решението на Гюров да оттегли кандидатурата си. „Продължаваме промяната“ няма да подкрепи Любомир Каримански за нов гуверньор на БНБ“.

Това заяви в извънредно изявление в неделя следобед премиерът Кирил Петков. Той обоснова решението на ПП, като се позова на „притеснителни елементи от неговата биография“:

„Позицията (бел.ред. гуверньор на БНБ) е важна и с чия подкрепа се избира е от ключово значение. Не трябва бобрата за постове да взима превес пред истински важните цели на правителството. Няма пречка пред настоящия гуверньор да остане на поста си до обединяване на коалицията до общ кандидат“ обяви още Петков.

В този смисъл Гюров е докладвал на министър-председателя, че не желае битката за управител БНБ да е спирачка за важните законодателни действия, които предстоят, като например закриването на спецсъдилищата. Именно законопроектите за закриването на спецсъда и спецпрокуратурата влизат в зала през следващата седмица, стана ясно още от думите на Петков:

„Борбата с корупцията е невъзможна без тази реформа“, обяви още той.

По темата с АПИ и поръчките за пътищата Петков информира, че ще настоява пред коалиционните партньори да има засилен контрол на Народното събрание при разплащането с фирмите, които в разрез със закона са извършвали строителни дейности по време на управлението на ГЕРБ.

По най-наболелите външнополитически теми, свързани с Република Северна Македония и Украйна, Петков увери, че никакви решения няма да бъдат взети извън българския парламент.

ВИДЕО

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене