Манолев окончателно НЕВИНЕН!

Делата срещу бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев за конфликт на интереси са приключили в негова полза. Върховният административен съд излезе с окончателно решение в негова полза по делото, което водеше срещу него Комисията за противодействие на корупцията.

Припомняме, че КПКОНПИ се самосезира след твърденията, че бившият заместник-министър ползва къща, изградена с европейско финансиране, за собствени нужди. Коментари на юристи още тогава бяха, че няма как да бъде търсен конфликт на интереси за предходен период и ако има нарушение, то в никакъв случай не е свързано с управленската позиция на Манолев. Именно това изтъква и ВАС като основен аргумент в своето решение.

„Дълго време не можех да повярвам, че завеждат дело срещу мен, което по същество твърди, че съм злоупотребил с поста на заместник-министър 5 години преди да бъда назначен на него“, обяснява Александър Манолев. По думите му тепърва ще излизат още факти и доказателства, които показват тенденциозността в цялото производство срещу него. „За това време видях колко неприятели имам. Но тези, които злорадстват също трябва да знаят, че докато има органи с пълна безконтролност като КПКОНПИ, това може да се случи на всеки“, коментира Александър Манолев.

„В България, когато става дума за бивш представител на управлението и оправдателна присъда, хората се съмняват дали някой не им е помогнал. Е в моя случай беше точно обратното. От всички страни получавах удари, а много хора искаха да измият ръцете си с мен. Не се получи по една причина: фактите са категорично в моя защита“, подчерта още Александър Манолев.

За първи път той ясно заявява, че делата срещу него всъщност са политическа поръчка и намеква активната роля на хора от предишното управление и на съдебната власт в тях. „Лесно е да се проследят изпълнителите – едни и същи хора бяха действащи лица от началото до сега. Това, което бе направено има само едно име: политическа поръчка. Аз бях нарочен за изкупителна жертва, което бе удобно за всички“, посочва Манолев.

Александър Манолев коментира и включването на името му в списък на САЩ, с който се забранява пребиваването му в страната им. „Това няма нищо общо със закона Магнитски, както някои медии се опитаха да го представят и направено изцяло на база твърденията на българските власти. Затова и с решаването на делата тук ще отпаднат и всички предпоставки да фигурирам в този списък“, обясни бившият икономически заместник-министър. П

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене