Изграждането на фотоволтаична централна в община Разлог е под въпрос

Общински съвет- Разлог отложи разглеждането на предложение за изграждане на фотоволтаична електроцентрала върху терен от 736 дка. общинска земя- местност “Ибидимици“ – село Баня и местност „Садих“- село Долно Драглище, на първото си редовно заседание за 2023 година.

Поради големия интерес към предложението за възмездно срочно право на строеж, за 35 години и разпространяването на невярна информация, свързана с инвестиционните намерения върху земеделките земи, с ниска категоризация, Община Разлог ще организира Обществено обсъждане по изключената точка 14 от дневния ред.

„За съжаление, част от общинските съветници не успяха да разберат същността на проекта и през последните дни, с невярна информация, предизвикаха притеснения в обществото. С цел да успокоим населението, че частни имоти няма да бъдат засегнати, както и да разясним намеренията на „ИНВЕСТО ПАРНЪРС“, ще поканим всички заинтересовани граждани на детайлно представяне на предложението. На предстоящата среща ще представим и ползите както за населението на общината, така и за Община Разлог.“, заяви ръководството на Община Разлог.

Припомняме, че намеренията на Община Разлог са свързани с използване на получената сума от учреденото право на строеж, за изграждане на нов парк за отдих и развлечения в местността „Саровица“.

Ако предложението бъде прието на следващо заседание на Общински съвет, Община Разлог следва да получи само за първите 24 месеца около 1,2 млн. лева, както и приходи за всяка следваща година за срока на учреденото право на строеж.

След изтичане срока на правото на строеж, всичко изградено върху общинските терени, следва да остане общинска собственост.

В случай че местният парламент отхвърли предложението, част от общинската земя ще продължи да бъде отдавана на аренда срещу 4 хил. лева/ годишно.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене